Медия без
политическа реклама

Шахматният шампион Анатолий Карпов е в кома след инцидент

Има две версии - славният руският гросмайстор е паднал или е бил пребит близо до Думата

31 Окт. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Дванадесетият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов е хоспитализиран в неврологичната реанимация на медицинския институт "Склифосовский" в изключително тежко състояние, съобщи РИА Новости.

"Карпов е приет в болницата в събота - има счупена шийка на бедрената кост и черепно-мозъчна травма. По предварители данни, става въпрос за падане", съобщава още агенцията и добавя, че 71-годишният Карпов, който е и депутат от държавната Дума, е държан в изкуствена кома.

Според някои съобщения медиците в болницата са установили след докарването на Карпов, че той се е намирал и в силно алкохолно опиянение. Появи се обаче и версия за нанесен побой над знаменития шахматист.

Последното бе опровергано от дъщерята на Карпов - София. Тя твърди, че баща й е пострадал при битов инцидент и затова е в изкуствена кома в болницата. От руската шахматна федерация обявиха: "Съобщението, че Карпов е бил пребит, не отговаря на действителността. Това е фейк". От партия "Единна Русия" също твърдят, че става въпрос за битова травма.

Същевременно, на фона на потвърдения факт, че Карпов е в изключително тежко състояние в болницата, неговият асистент - Алберт Степанян, заяви пред РИА, че всичко със здравето на гросмайстора е наред.

Противоречивите изказвания всъщност не успокоиха обстановката и догадките продължават. Бизнесменът Андрей Ковальов, който пръв съобщи, че над Карпов е извършено нападение, разказа, че е разбрал това именно от помощника му Степанян.

"Позвъни ми най-близкият му асистент. Ако се беше обадил някой си там или да беше написано из интернет - това е друго. Всичко е станало точно до Държавната дума", каза Ковальов.

Той категорично отказва да вярва на версията, че шахматистът е паднал на улицата в състояние на алкохолно опиянение.

"Как така Анатолий Евгениевич бил пиян. Моля ви! Той е свят човек, просто трябва да го познаваш, за да разбереш, че няма такава причина. Или е някаква случайност, или някой грабител маниак. Не зная дали може да е поръчково нападение. Него го знаят всички", каза Ковальов.

71-годишният Анатолий Карпов бе абсолютен световен шампион по шахмат в периода 1975-1985 г. През 1985-а той загуби мача за титлата от Гари Каспаров.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

шахмат, Анатолий Карпов

Още по темата