Медия без
политическа реклама

СДВР вади водно оръдие и за конгреса на БФС

Има данни, че ще има агитки, но да знаят, че ще бъдат проверявани в поне три кръга, предупредиха от полицията

14 Март 2024Обновена
БГНЕС архив
Полицията използва водно оръдие при протеста срещу БФС в средата на ноември м.г.

Столичната полиция ще извади поне едно водно оръдие и за охраната на конгреса в БФС, който ще се проведе в петък в хотел "Маринела" в София. Това стана ясно на от изявление на Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" в СДВР, по време на специален брифинг за предприетите действия за конгреса. Той обяви, че при нужда ще бъде докарано и второто водно оръдие.

Водни оръдия бяха използвани при потушаване на протеста срещу сегашното ръководство на БФС в средата на ноември м.г. Тогава полицията беше обвинена от депутати в превишаване на правомощия, включително и заради включването на оръдията. Вътрешният министър Калин Стоянов обаче се оправда, че МВР дори не използвало с пълна мощност водните оръдия, а е можело да сложи дори лютив спрей и други вещества. Машините били ползвани само за охлаждане, а при максимална мощност всичко щяло да стане на кълбета, но вътрешното министерство го спестило, твърдеше още МВР-шефът.

"При крайна необходимост служителите на реда могат да ползват помощни средства. За такива се считат и водните оръдия, а те се ползват освен за физическо, и за психологическо въздействие върху правонарушителите", обясни още вътрешният министър, след което уточни, че преди ползването им винаги се отправя предупреждение към нарушителите. 

Сега от СДВР обявиха, че за конгреса на БФС ще бъдат предприети допълнителни мерки за осигуряване на сигурността и че имат информация, че ще се съберат фенове. 

"Имаме информации, че ще присъстват представители на различни футболни среди, които искат да изразят мнение за кандидатите. Полицейските служители ще бъдат достатъчно. На разположение ще бъде една водометна машина, а ако се наложи ще бъде повикана и другата. Да се надяваме, че нищо няма да се обърка и ще мине всичко, както сме предвидили", заяви Георгиев.

Полицията ще прави проверки на три кръга, а е възможно да има и четвърти от мобилни екипи. За желаещи да изразят мнението си фенове ще бъде обособено място в градинката на храма срещу хотела, до бул. "Джеймс Баучер". Те няма да бъдат допускани на паркинга на хотела. За момента не се планира затваряне на улици.

 "Спрямо нарушителите на обществения ред ще вземаме най-строги мерки и безкомпромисни", каза Георгиев и добави: "До настоящия момент уведомление за протест не е постъпил. Относно нарушаване на обществения ред данни няма, но сме подготвени и затова самите мерки са доста по-засилени.

Той заяви, че охраната на самия Конгрес и хотела е ангажимент на БФС и са ангажирани 3 охранителни фирми за случая.

Георгиев потвърди, че в СДВР са постъпили два сигнала от различни хора за купуване на гласове. Направена е проверка, като към момента не се потвърждават, но работата продължава.

 

 

БРОЯТ НА ДЕЛЕГАТИТЕ НАМАЛЯ С 32-МА

Междувременно стана ясно окончателно колко делегати ще имат право на глас утре. Първоначално бе обявено, че 525 клуба са потвърдени като редовни членове на БФС, но днес "Спортал" съобщи, че от тази бройка са отпаднали 32 клуба, които по различни причини не са излъчили делегати или пък представителите им не отговарят на изискванията. Така в крайна сметка 493 делегати ще могат да гласуват утре, което значи, че който от кандидатите събере 247 гласа на първи тур, ще бъде избран за президент на футболния съюз. Ако тази бройка не бъде достигната, ще се стигне до балотаж между двама от седемте претенденти, които са събрали най-голяма подкрепа.

Днес от БФС потвърдиха, че ще излъчват конгреса пряко в своя канал в YouTube, с което бе спазено изискването на повечето от кандидатите, които настояха за предаване от залата, за да бъде гарантирана прозрачност.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?