Медия без
политическа реклама

Първото искане към новия спортен министър е от ЦСКА

13 клуба на "армейците" поискаха спешна среща с Радостин Василев заради таен търг за базите

14 Дек. 2021
Министерство на спорта
Радостин Василев (вляво) пое официално щафетата от Андрей Кузманов (вдясно) като министър на спорта днес и веднага получи първия сигнал на недоволство.

Още в първия си работен ден като министър на спорта Радостин Василев получи гневен сигнал с недоволство от действията на досегашната администрация, ръководена през последната половин година от служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. Изпрати го ОСК ЦСКА, който публикува на официалния клубен сайт CSKA.bg открито писмо с апел за спешна среща.

Повод за недоволството от страна на обединените спортни клубове на "армейците" е обявеният на 1 декември със заповед на държавното дружество "Сердика спортни имоти" таен търг за наем на обектите в София, ползвани от "червените" за тренировъчна и състезателна дейност. Темата бе повдигната от собственика на футболния "ЦСКА-София" Гриша Ганчев при гостуването му в bTV миналата неделя. В подписката се казва:

"От спортните клубове, които извършват спортни дейности в спортни обекти , находящи се в спортен комплекс "Къро" и спортен комплекс "Червено знаме".

Изразяваме нашето несъгласие с обявен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на спортни бази с решение No: 94/1.12.2021г от "Сердика спортни имоти" ЕАД и апелираме за незабавно прекратяване на тръжната процедура и промяна в статута на горе упоменатите спортни бази - публична държавна собственост, които имат сключени договори със СУ "Генерал Владимир Стойчев" и Министерство на младежта и спорта.

Настояваме за спешна среща с министъра на младежта и спорта!"

Писмото е адресирано до Административен съд-София, министъра на спорта, парламентарната комисия за спорт и изп. директор на "Сердика спортни имоти" и е подписано от 13 спортни клуба, сред които тези по волейбол, баскетбол, плуване и бокс:

СК "ЦСКА-Джудо", Клуб "Гимнастика ЦСКАЧ, Клуб "Спортна акробатика ЦСКА", Спорт клуб "Щит", ВК ЦСКА, СК "Бокс ЦСКА", Клуб "Плувни спортове ЦСКА", СК по джудо "ЦСКА София", СК "Спортна академия ЦСКА", СК "Спортна академия самбо ЦСКА", Колоездачен клуб "Димитър Котев ЦСКА", Колоездачен клуб "ЦСКА Завинаги", БК "ЦСКА София".

Къде се къса нишката в комуникацията между Министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София"?

 

ПРЕДИСТОРИЯ

В последния си месец като служебен министър на младежта и спорта Андрей Кузманов нееднократно заяви, че "Сердика спортни имоти" ЕАД се нуждае от спешен оздравителен план, тъй като дружеството е във фактическа несъстоятелност заради натрупани дългове от основния си наемател - "ЦСКА-София". Според изнесена информация от министерството футболният клуб има задължения за около 2,5 млн. лв. за ползването на ст. "Българска армия" в Борисовата градина и тренировъчния комплекс в Панчарево. По думите на Кузманов тази сума представлява 98% от всички вземания на държавното дружество.

Относно занемарения плувен комплекс "Червено знаме" в района на 4-ти километър в столицата, на прощалната си пресконференция Кузманов заяви:

"Има потенциални инвеститори. Има много хора, които искат да работят за спорта, но и да печелят. Има лъч в тунела. Има идейни проекти, които сме гледали. Ще ги предадем на следващите. Там трябва да има нова зала, площадка за кънки и хокей на лед, открити и закрити басейни, сериозен комплекс. Идеята там не е да се кърпи на парче, а да се изгради един оазис на спорта. Мястото е доста привлекателно, така че може да се комбинира и за развлекателна дейност.

Изключително грозна и пошла атака предприе футболният "ЦСКА-София" срещу служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. На брифинг във ведомството вчера той обяви, че столичният клуб продължава да не плаща дължимите наеми за ползването на две държавни бази - ст.

 

НАЧАЛНА НАГЛАСА

При встъпването си в длъжност вчера министър Василев демонстрира дипломатичност по темата за базите на ЦСКА и "ЦСКА-София".

"Аз през последните седмици съм свидетел на това, което се случва между вече бившия министър Кузманов и ЦСКА. Истината е, че първо трябва да се запозная в детайли с казуса. Едно е сигурно - на първо място се спазват законите в България и никой не може да бъде привилегирован. В качеството си на министър съм готов да помагам на всички. Не на Гриша Ганчев или Наско Сираков, а на целия български спорт. Като се запозная в детайли с казуса "ЦСКА", ще взема позиция", каза снощи новият спортен министър, който работеше като адвокат на футболния ЦСКА, преди той да фалира през 2016 г.

При формалното предаване на властта днес в Спортната палата в София пък Радостин Василев заяви:

"В моя мандат като министър ще има нулева толерантност към корупцията и порочните практики. Те наистина ще останат в миналото. В мое лице Министерството на спорта ще бъде напълно прозрачна институция и тя ще отговаря абсолютно на изискванията както на партията, която ме е излъчила в коалиционния кабинет, така и на самия коалиционен кабинет. Моята идея е да градим, а не да разграждаме, но естествено ще имам засилени изисквания към структурите на министерството."

А на изпроводяк Андрей Кузманов се обърна към новия министър:

"Нека г-н Василев да продължи това, което ние започнахме, а именно промяна, борба с корупцията и лошите практики."

Задълженията на футболен клуб "ЦСКА-София" към държавата за наем и консумативи се оказаха много по-големи от обявените само преди два месеца и са в размер 3. млн. лв.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?