Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Първа лига само "Левски" има проблем с лиценза

Изпълкомът разпореди всички клубове от елита да развиват женски футбол

23 Май 2023
БФС
Президентът на БФС Борислав Михайлов пристига за днешното заседание на Изпълкома.

Единственият клуб в Първа лига, който има проблем с лиценза си за следващия сезон (2023/24) е "Левски". Това стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на БФС.

На него бе разгледано становището на Лицензионната комисия, според което на условията за участие в европейските клубни турнири отговарят напълно 8 клуба - "Лудогорец", "ЦСКА-София", "Славия", "Ботев" (Пд), "Локомотив" (Пд), "ЦСКА 1948", "Берое" и "Черно море". На условията за участие в Първа лига отговарят други 7 клуба - "Ботев" (Вр), "Септември" (Сф), "Локомотив 1929" (Сф), "Арда", "Спартак 1918" (Вн), "Пирин" и "Хебър". А също и основните претенденти за елита от Втора лига - "Етър", "Монтана" и "Крумовград".

Единствено "Левски", който е кандидатствал за лиценз за евротурнирите, е допуснат условно и ще е в режим на мониторинг. Основната причина за това са огромните дългове на клуба и най-вече този към НАП, който е в размер на 11.5 млн. лв. При тази ситуация ще се търси благоприятно становище от приходната агенция, за да се осигури безпроблемното участие на "Левски" в първенството през следващия сезон.

Сред другите основни решения на Изпълкома за приетите дати за начало на сезона (уикенда на 15-16 юли) и край (31 май-1 юни 2024 г.). Зимната пауза ще е от 9-10 декември до 17-18 февруари. Утвърдено бе, че всички мачове между "Левски" и "ЦСКА-София" ще се играят на националния стадион "Васил Левски".

Сред другите основни решения бе указанието всички отбори от Първа лига да започнат да развиват или да подкрепят женския футбол.

"От сезон 2023/2024 г. всички клубове от Първа лига следва да подкрепят женския футбол чрез прилагане на мерки и дейности, насочени към развитието му, както следва: включване на женски или девически отбор в официални състезания, предоставяне на подкрепа на женски футболен клуб, свързан с кандидата за лиценз или организиране на футболни инициативи за жени", се казва от БФС.

Още по темата