Медия без
политическа реклама

Провал на чеченския експеримент в българската борба

На олимпийската квалификация пратихме отбор от трима българи и трима чеченци

18 Март 2021Обновена
Георги Вангелов, Али Паша Умарпашаев и Ахмед Магамаев (от ляво на дясно) стигнаха до схватки за квота, но от тях спечели само Вангелов.
bul-wrestling
Георги Вангелов, Али Паша Умарпашаев и Ахмед Магамаев (от ляво на дясно) стигнаха до схватки за квота, но от тях спечели само Вангелов.

Пълен провал претърпя експериментът на българската федерация по борба да натурализира чеченски състезатели и да се надява те да спечелят квоти за олимпийските игри в Токио това лято. На квалификацията за Европа, която започна днес в Будапеща, в свободния стил изпратихме отбор от трима българи и трима чеченци с български паспорти. От тях квота успя да спечели само един - българинът Георги Вангелов в кат. 57 кг.

На състезанието в унгарската столица днес Вангелов започна директно от 1/4-финалите и там надви с технически туш (над 10 т. разлика) с Петру Крачун (Молд) - 12:0. Последва нов технически туш - 12:1 срещу Ислам Багарзанов (Азер) на полуфинала, което означава и квота за Вангелов в кат.57 кг, тъй като от тази квалификация места в Токио получават първите двама във всяка категория. В утрешния финал българинът ще спори за победата в турнира с Арсен Харутюнян (Арм), който също си осигури квота.

Шанс да излязат в директни схватки за олимпийско място получиха и двама от чеченците в националния ни отбор. 

Али Паша Умарпашаев надви трима противници в кат. 74 кг , за да стигне до полуфинала, като на 1/4-финал се промъкна напред след 4:4 т. и техническо предимство срещу Мохамедхабиб Хаджимохамедов (Блрс). В схватката за квотата обаче той бе туширан от Автандил Кенчадзе (Груз).

Ахмед Магамаев пък достигна до полуфинала след две победи при 86-килограмовите, но там отстъпи с 0:6 т. пред беларусина Али Шабанов и също не взе квота.

Още след 1/4-финалите пък приключи участието на третия чеченски борец в отбора ни - Ахмед Батаев (кат. 96 кг), който отстъпи на 1/4-финал пред Александър Хушин (Блрс).

Още по-слабо се представиха другите двама в тима ни - те бяха надвити още в квалификацията на своите категории. Владимир Дубов (65 кг) загуби с технически туш (0:11) от Вазген Теванян (Арм), а Георги Иванов (120 кг) приключи участие след 0:3 от австриеца Йоханес Лудешер.

Последният шанс за националите в свободната борба да спечелят квоти за Токио ще е на световната олимпийска квалификация в София през май, на която обаче ще участват борци от всички континенти. Там отново за игрите ще се класират само първите двама от всяка категория.

До момента България има само две от 18 възможни квоти за борбата в Токио - на Тайбе Юсеин в кат. 62 кг при жените и спечелената тази вечер от Георги Вангелов. При това федерацията по този спорт е най-щедро финансираната в страната, като ежегодно получава по 3 млн. лв. субсидия, плюс често и пари за подпомагане на домакинства на международни първенства у нас.

Утре в Будапеща са схватките в женската борба. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

борба, Георги Вангелов

Още по темата