Медия без
политическа реклама

Националите се зарадваха на равенство с Азербайджан

Домакините, които са №113 в света, могат да съжаляват, че се разминаха с първа победа срещу България

Рахил Мамадов (вдясно) нанася опасен удар с глава, който двама от националите ни - Георги Костадинов (№7) и Живко Атанасов, не са успели да блокират.
azerispor.com
Рахил Мамадов (вдясно) нанася опасен удар с глава, който двама от националите ни - Георги Костадинов (№7) и Живко Атанасов, не са успели да блокират.

Националният отбор на България по футбол завърши 1:1 срещу Азербайджан във втория си мач от турнира FIFA Series и си тръгва без загуба от първото си участие в този нов формат на световната футболна асоциация. Това е добрата новина от днешния двубой на ст. "Тофик Бахрамов" в Баку. Неприятната е, че домакините, които са №113 в света, ни надиграха в по-голямата част от мача (б.ред. - тимът ни е №83) и могат да съжаляват, че не спечелиха първа победа над България в историята си.

Селекционерът Илиан Илиев, който все още няма загуба в 4-ите си мача на поста, направи 5 промени в основния състав от успеха с 1:0 над Танзания в петък. Този път като титуляри започнаха вратарят Иван Дюлгеров, Живко Атанасов, Георги Костадинов, Илиан Илиев-младши и Алекс Колев, за сметка съответно на вратаря Димитър Митов, Йоан Стоянов, Ивайло Чочев, Георги Русев и Мартин Минчев.

Видя се обаче, че в защитата ни продължава да няма синхрон, въпреки че излязохме с трима централни бранители. За щастие Емин Махмудов, Торал Байрамов, Рамил Шейдаев и Бадави Хюсеинов не успяха да улучат вратата ни. В 48-ата мин. пък влезлият като резерва вратар Светослав Вуцов спаси по чудесен начин много опасен удар на Махмудов.

На това националите ни отговориха само с наистина добре изпълнен пряк свободен удар от капитана Кирил Десподов в 45-ата мин., което едва бе избито от вратаря на домакините Шахрудин Махамадалийев.

Все пак България откри резултата в 59-ата мин. с красив фалцов удар на Филип Кръстев. В 68-ата мин. Десподов пропусна да удвои и това сякаш бе решаващо за това да не спечелим мача. В 87-ата мин. Муса Гурбанли бе оставен непокрит от защитата ни и засече центриране отдясно на Джейхун Нуриев. До края дори домакините имаха шанс да направят пълен обрат, но това поне ни се размина.

Това бе второ равенство между двата тима (след 0:0 на 17 ноември 2004 г. в контрола отново в Баку). Националите ни имат и три победи до момента - 3:0 на 20 февруари 2002 г. в контрола в София, 2:1 на 9 септември 2014 г. в Баку и 2:0 в София на 13 октомври 2015 г., като последните два двубоя са квалификации за Евро 2016.

ОТЗИВИ

След края селекционерът Илиан Илиев бе доволен: "Азербайджан е отбор, който като влезе в последната третина е много опасен. Имахме ситуации при 1:0, в които можехме да затворим мача, а накрая стана, че ни изравниха. Това обаче не може да отнеме положителните неща. Стояхме високо, пресирахме добре, отнемахме високо топката, но не успяхме да отбележим втори гол, с който да затворим мача. Мисля, че имаме резерви в притежанието на топката. Когато сме затворени, трябва да имаме самочувствието да изнесем топката. Изморихме се от високата преса и това повлия на играта в защита в края. След гола имахме 3-4 ситуации, в които трябваше да затворим мача - не успяхме, но и създаването на такива ситуации е добър атестат за работата ни. В края на мача Азербайджан рискува доста. Този отбор победи Швеция тук преди няколко месеца, така че не играхме със случаен отбор. Можем да играем срещу противник, който може да играе и да го пресираме високо. Съдейки по последните резултати срещу отбори, които бяха срещу по-слаби тимове от Азербайджан, не са хубави, така че този път успяхме да се надиграваме с такъв отбор."

Капитанът Кирил Десподов пък коментира: "И двата отбора имахме шансове да отбележим повече голове. За съжаление не успяхме да победим, но мисля, че е закономерно равенството. Жалко, че накрая успяха да ни изравнят. Създадохме доста положения. Мисля, че отпред играхме с доста самочувствие. Не само отпред, и отзад. Започнахме малко мача неуверено, но с течение на минутите започнахме да бъдем по-уверени."

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата