Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Левски" поиска официално от УЕФА реваншът с "Хамрун" да се преиграе

"Сините" са подали жалба за допуснато формално нарушение от рефера, позволило на малтийците да отбележат втория си гол

13 Авг. 2022
Dsport
На този кадър се вижда ясно, че футболистът на "Хамрун Спартанс" Додо (в квадратчето) е навлязъл в половината на "Левски" преди съотборниците му да са вкарали в игра топката от центъра.

Ръководството на "Левски" подаде официална жалба до УЕФА с искане за преиграване на реванша от III квалификационен кръг за УЕФА срещу "Хамрун Спартанс". В четвъртък "сините" загубиха с дузпи, след като редовното време и продълженията завършиха 2:1 в полза на малтийците.

Мечтите на "Левски" за нов пробив в Европа стигнаха само до III квалификационен кръг на Лига на конференцията. Пред препълнен стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" футболистите на "сините" не успяха да удържат аванса си от 1:0 срещу "Хамрун Спартанс" и отстъпиха в реванша

Оказа се обаче, че точно преди втория гол за гостите румънският рефер Ищван Ковач е допуснал груба грешка. За нея пръв съобщи Dsport, като се позова на стоп кадър от ситуацията във втората минута на добавеното време, направен от фен от трибуните. На него се вижда ясно, че нападателят на "Хамрун Спартанс" Додо е навлязъл с няколко метра в полето на "Левски", след като съдията е дал сигнал играта да се поднови от центъра (б.ред. - точно преди това "Левски" бе изравнил за 1:1), но не и преди топката да е влязла отново в игра. Грешката е очевидна, но по-същественото е, че тя ощетява българския отбор. Спринтиралият напред Додо получава топката и след това асистира за попадението на Раян Камензули, с което "Хамрун Спартанс" си осигури продължения в мача. Това спорно положение е останало скрито от телевизионните камери, които в този момент са давали други кадри.

От "Левски" пуснаха днес съобщение на клубния си сайт, с което уведомяват за подадената контестация до УЕФА. В него обаче не се споменава конкретната причина за жалбата.

"Левскари, 

Уведомяваме Ви, че в петък, 12 август, малко преди 21:00 часа, при спазване на 24 часовия срок и след внимателна преценка на случая, екип под ръководството на изпълнителния директор Ивайло Ивков депозира протест пред УЕФА с искане за преиграване на мача с "Хамрун". 

Представени са необходимите доказателства за допуснато грубо нарушение на правилата от главния рефер и асистентите му, повлияло на резултата от мача. 

Предстои случаят да бъде спешно разгледан от Контролната, Етична и Дисциплинарна комисия на УЕФА".

Ако искането на "Левски" бъде прието, то това ще бъде прецедент, тъй като досега не е известен случай, при който са представени доказателства от фенове. Възможно е обаче да има и видеозапис - или от техническа клубна камера за запис на мача с цел анализ след това, или от друга камера на "Диема", излъчването от която не е било включена в директното предаване в четвъртък.

Обаче със сигурност има съществен пропуск от съдията Ищван Ковач, който влияе на крайния изход на двубоя. Според правилата реферът е длъжен да нареди ново изпълнение на центъра, ако двата отбора не са в собствените си половини преди топката да направи един пълен оборот, след като бъде докосната от футболиста, който изпълнява началния удар. А Додо прави точно това - хуква към наказателното поле на "Левски" със сигнала, но не и преди негов съотборник да докосне топката. С което се нарушава Правило 8 от Правилата на играта футбол и играчът извлича явно предимство от позицията си при подновяване на играта, давайки асистенция за гол.

В мачовете от тази фаза на Лига на конференцията обаче УЕФА не използва системата "Видео асистент рефер" (VAR), което би помогнало на място да бъде отменено попадението.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?