Quantcast

Медия без
политическа реклама

Клубове започнаха бунт срещу шефа на футболните съдии

Пръв за това апелира "Ботев" (Пд), "ЦСКА-София" се включи и призова за кардинални промени в БФС

25 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Виктор Кашай

Ръководството на "Ботев" (Пд) реши да обедини недоволството на клубовете срещу Съдийската комисия и започна акция за искане на оставката на нейния председател - Виктор Кашай.

От "Ботев" решиха да изразят по този начин гнева си от несправедливо отменения техен гол при гостуването срещу "Лудогорец" в неделя, както и от предишни отсъждания, в които клуба счита, че системата "Видео асистент рефер" (VAR) е била използвана субективно.

Ние ли сме "слепи", или просто някои хора са много нагли? С такова усещане остава обикновеният футболен запалянко след изиграването на XV кръг в Първа лига.

В резултат на това "Ботев" (Пд) излезе тази сутрин с остра декларация. В нея бе заявено:

"Ботев" (Пловдив) официално инициира действия срещу ръководството на Съдийската комисия към Българския футболен съюз и в частност срещу председателя ѝ - Виктор Кашай. Клубът ни е твърдо решен да търси подкрепа от другите български клубове и заедно да поискаме оставката на г-н Кашай.

Вярваме, че системните грешки и неквалифицираната работа на съдиите влияят изключително негативно на качеството и имиджа на българския шампионат. Още повече, че те все по-често са определящи и за крайните изходи от мачовете у нас."

В позицията се твърди още, че Виктор Кашай не забелязва доста от грешките, тъй като прекарва твърде малко време в България. Посочва се, че липсват регулярни събирания на Съдийската комисия, което прави цялата обстановка непрозрачна. Посочва се също, че определени отбори се толерират и се поставя "чадър" над конкретни съдии (б.ред. - без да са упоменати от "Ботев").

В заключение от пловдивския клуб призоваха останалите отбори да се присъединят към декларацията и да поискат оставката на Виктор Кашай.

 

ПОДКРЕПА

Първият клуб, който се присъедини към апела на "Ботев" стана "ЦСКА-София". Оттам дори отидоха още по-далеч и призоваха за кардинални промени в БФС.

"ЦСКА се присъединява към апела на Ботев Пловдив за отстраняването на Виктор Кашай от позицията шеф на съдиите, като искаме да призовем и за цялостни кардинални и навременни промени в работата на реферите. Заставаме твърдо зад предприетите от Ботев Пловдив начални стъпки за решаването на проблем, който засяга целия български футбол и за който неведнъж сме сигнализирали", пишат от клуба.

И още: "Вярваме, че е време да обединим усилия и да не позволим разрухата на българския футбол да продължи. Призоваваме всички клубове да се включат в подписката за отстраняването на Виктор Кашай, като не спрем дотук. Нужни са синхронизирани действия за цялостна промяна в облика на футболната среда в България."

От началото на сезона почти всички клубове от Първа лига са се оплакали от съдийски грешки в техен ущърб, като някои от тях - нееднократно. Масови са и оплакванията от използването на VAR по българските терени. От неточни решения на тази система също вече са се оплакали над 10 елитни клуба до момента.

В същото време Виктор Кашай призна за няколко съдийски грешки от началото на сезона, но в повечето случаи той посочи, че причина за това е човешкият фактор. Само в един случай унгарецът заяви, че има и неточност на VAR - спестен червен картон на Иван Турицов ("ЦСКА-София") за влизане срещу Тони Тасев ("Славия") в мач от Х кръг.

Рефери са допуснали грешки в мачове на "Левски" и на "Славия" от първенството.

 

 

Още по темата