Медия без
политическа реклама

Изпари се шансът за обединителен мач в профибокса

Вместо с шампиона Александър Усик, Тайсън Фюри ще се бие срещу претендента Антъни Джошуа

13 Септ. 2022
Боксовият свят бе обнадежден, че ще има абсолютен световен шампион след сблъсък Усик-Фюри, но обединителният мач отново остана на заден план
ЕПА/БГНЕС
Боксовият свят бе обнадежден, че ще има абсолютен световен шампион след сблъсък Усик-Фюри, но обединителният мач отново остана на заден план

Дългоочакваният мач за обединяване на световните титли в кат. тежка на професионалния бокс окончателно отпадна от дневния ред.

Днес мениджърският екип на детронирания шампион във версии Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Световна боксова организация (WBO) - Антъни Джошуа, съобщи, че приема условието на Тайсън Фюри, който притежава другия авторитетен пояс - на Световния боксов съвет (WBC).

По първоначални данни двамата британци ще се бият на 3 декември в на стадион "Милениум" в Кардиф (Уелс), който има капацитет от 74 500 за футболни мачове, а за бокс той е с поне 7000 по-голям..

Мениджърската агенция на Джошуа - 258MGT обяви, че двамата са спрели временно разговорите след смъртта на кралица Елизабет II, но вече всичко вече е уточнено и условията на Фюри са приети.

А един от промоутърите на непобедения на ринга Фюри (32-0-1, с 23 нокаута) - Франк Уорън, туитна лаконично в отговор: "Договорът ще бъде при вас много скоро".

Предложението на Тайсън Фюри бе за мач, в който наградният фонд да бъде поделен в съотношение 60:40 в негова полза. 

"Той няма с какво да се извини, ще приеме. Не може да каже, че съм го прецакал и съм дал 20 или 30%. Предложих на неговите хора 40% и им казах или да приемат, или да изчезват", каза наскоро Циганския крал.

Приетите условия означават, че той ще защитава WBC пояса си срещу Антъни Джошуа, който на два пъти загуби своите три отличия в битка с украинеца Александър Усик. След като на 21 август защити титлите си срещу Джошуа, непобеденият Усик (20-0, с 13 нокаута) поиска да се бие в обединителен мач с Фюри. А последният откликна веднага.

Даже започнаха преговори между екипите на двамата за двубой на 17 декември в Саудитска Арабия, като предварително се знаеше, че арабите са готови да отделят за награден фонд минимум 125 млн. британски лири ($147.6 млн., €147.3 млн.).

Вече са започнали преговори за дългоочаквания от целия боксов свят мач за обединяване на световните титли в тежка категория. Той ще е преди края на годината и ще е между Александър Усик и Тайсън Фюри.

Впоследствие обаче Усик изведнъж каза, че не възнамерява да се боксира повече тази година. А Фюри поиска космическите $500 млн., за да излезе на ринга срещу украинеца. Това условие, разбира се нямаше как да бъде изпълнено и всичко пропадна.

Тайсън Фюри постави умопомрачително условие, за да участва в обединителен мач срещу Александър Усик за абсолютната световна титла в тежка категория на професионалния бокс.

Така професионалният бокс продължава да няма абсолютен световен шампион в най-престижната тежка категория вече 23 години. Последният такъв бе британецът Ленъкс Луис, който през 1999 г. победи Ивендър Холифийлд и придоби тогавашните три основни титли - на WBA, IBF и WBC. Но след влизането на WBO сред най-могъщите боксови организации не е имало боксьор, който да притежава и четирите пояса.

По всичко изглежда още дълго няма и да има...