Медия без
политическа реклама

Боксовият мегасблъсък Усик - Фюри ще е на 17 декември

Саудитска Арабия ще гарантира награден фонд от поне $146 млн. за двубой в Рияд

22 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС

Вече са започнали преговори за дългоочаквания от целия боксов свят мач за обединяване на световните титли в тежка категория. Той ще е преди края на годината и ще е между Александър Усик и Тайсън Фюри. Двамата непобедени супер боксьори - украинецът с баланс 20-0 (13 нокаута) и британецът с 32-0-1 (23) - са единствените, които могат да приковат вниманието на целия свят, и изглежда това най-после ще стане.

Домакин на мегазрелището отново се очертава Саудитска Арабия, където Усик защити титлите си, побеждавайки за втори път поред Антъни Джошуа. Екипът на Фюри, който е шампион на Световния боксов съвет (WBC), вече е започнал разговори с този на украинеца за двубоя, чийто награден фонд ще е минимум 125 млн. британски лири ($147.6 млн., €147.3 млн.).

Замисълът е мачът да бъде на

 

17 декември, деня преди финала на световното първенство по футбол

 

в съседния Катар. Саудитският министър на спорта принц Мохамад Абдулазис потвърди: "Силно сме заинтересовани да организираме мача за абсолютната титла в тежка категория. Смятаме да бъде в столицата Рияд."

В съботната нощ, на ринга в спортния комплекс "Крал Абдула" в Джеда, Усик доказа още веднъж, че е един от най-добрите тежки боксьори в историята. С великолепната си победа над Джошуа украинецът запази титлите във версии Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Световна боксова организация (WBO) и Международна боксова организация (IBO), а към тях прибави и вакантната на авторитетното боксово списание "Ринг".

От всички пояси "в сметката" на най-авторитетните са три - на WBA, IBF и WBO. И на Усик му липсва само един, за да бъде абсолютен световен шампион в тежка категория - звание, което нито един боксьор не е притежавал в ерата на четирите най-могъщи боксови организации (иначе последният абсолютен шампион бе англичанинът Ленъкс Люис, който през 1999 г. победи Ивендър Холифийлд и придоби тогавашните три основни титли - на WBA, IBF и WBC).

Разбира се, липсващият в колекцията на му пояс - на WBC, е притежание на Фюри. Циганския крал отдавна призовава към подобен двубой и беше готов да се бие в обединителен мач с Джошуа миналия август. Но арбитражно решение му наложи да излезе за трети път на ринга срещу американеца Дионтей Уайлдър. Само че, месец преди Фюри отново да нокаутира Уайлдър, Джошуа бе изненадващо победен по точки от задължителния тогава претендент Усик и това срина плановете.

И докато Джошуа се подготвяше за задължителния реванш срещу Усик, Фюри победи през април Дилиън Уайт и обяви, че се пенсионира. Но по-рано този месец заяви, че все пак остава - за трети бой с Дерек Чисора. Такъв мач обаче бе с минимален, най-вече спонсорски, интерес и Фюри се отказа от Чисора, за да се "пенсионира" отново.

Но след знаменитата си победа над Джошуа (170:124 пласирани удара и 712:492 замахвания), още на ринга Усик отправи предизвикателството: "Сигурен съм, че той няма да излезе в пенсия сега. Убеден съм, че иска да се бие с мен. И аз искам да се бия с него. Ако не се бия срещу Тайсън Фюри, няма да с бия с никого."

Тази искра беше достатъчна, за да "подпали" британеца. И Фюри избълва своя отговор в социалните мрежи:

"Това беше един от най-лошите мачове в тежка категория, които съм гледал. Тези двамата (Усик и Джошуа) бих ги уищожил в една и съща вечер. Ако искате тези пояси, изпратете циганския варварин, изпратете ме и

 

ще освободя украинския загубеняк от поясите му,

 

както направих и с предишния украински загубеняк (б.р. - Владимир Кличко). - написа Фюри. - Но няма да е евтино. Ако искате най-доброто, за което можете да платите, ще ви излезе скъпо. Така че вадете чековите книжки, защото Циганския крал е тук, за да остане завинаги."

Това е истинска музика за ушите на боксовите фенове, които предвкусват възможността да гледат свръхподвижния Усик срещу много по-едър противник, който обаче е на същото ниво като боксови способности. Да, и Джошуа е голям (198 см, 114 кг), но Фюри е дори по-едър (206 см, 124 кг), като притежава удари и работа с краката, отличаващи го от повечето тежки боксьори. 

Джошуа се представи по-добре в реванша срещу украинеца, но той не е гъвкав и естествен като Усик. Обаче Фюри е и се очертава чудовищно спортно събитие.

Промоутърът на Фюри - Боб Аръм, каза пред ESPN, че мач между двамата "няма да бъде трудна битка за организиране" и че разпределението на наградния фонд трябва да е 50:50. Това означава, че всеки ще има гарантирани по над $70 млн., но в такъв двубой не само парите са важни, а славата, която ще е непреходна.

Желязната психика, бързото придвижване и добрите удари на Усик го превърнаха в пъзел, който досега нито един опонент не е успял да разгадае. Той дори показа в двете битки с Джошуа, че въпреки теглото си от "едва" 100 кг (при ръст от 190 см) има достатъчно мощ в юмруците, за да нанесе много щети.

А начинът, по който оцеля в критичния 9-и рунд, когато Антъни му пласира много тежки удари и го накара да се клати върху въжетата, доказа, че украинецът притежава онази издръжливост, необходима за победа над Фюри. Той демонстрира устойчивост и на най-тежките попадения, а след това се събра и изнесе доминиращ 10-и рунд, за да обърне окончателно мача в своя полза.

Затова, след двете категорични победи над Джошуа

 

Фюри е най-голямото предизвикателство за Усик.

 

Тайсън в ранния период на кариерата си не бе смятан за нокаутьор, но това се промени след двата му разрушителни нокаута срещу Уайлдър. 

34-годишният Цигански крал е в състояние да сменя гарда си без проблеми и ударът му е един от най-добите в бокса. За разлика от Джошуа той е много по-умел в използването на огромните си габарити срещу противниците - той тормозеше Уайлдър, облягайки се на него в клинчовете, тласкайки го към въжетата, с което го принуждаваше да се бори с все сила и да се изтощава допълнително с неговите над 120 кг. 

Това може да е рецепта за успех и срещу Усик... ако въобще има такава рецепта. Но пък няма боксьор с по-голям арсенал за подобно нещо от Фюри. И всичко това кара боксовия свят да тръпне в очакване на знаменитата битка.

Последвайте ни и в google news бутон