Quantcast

Медия без
политическа реклама

И скандал с измама за пола сполетя световното първенство по бокс в Индия

Финалистка в турнира бе дисквалифицирана заради твърде високо ниво на тестостерон

26 Март 2023
IBA
Дисквалификацията на Имане Хелиф (Алжир) е поредният скандал на световното първенство по бокс за жени в Индия.

Пореден скандал се разрази на световното първенство по бокс за жени в Индия. Финалистката в кат. до 66 кг. Имане Хелиф от Алжир бе дисквалифицирана, след като ръководното тяло на международната федерация по бокс (IBA) реши, че тя не е изпълнила правилата за допустимост до турнира.

Според алжирските медии резултатите на Хелиф от хормоналния тест са показали наличие на твърде високо ниво на тестостерон в организма. Днес тя трябваше да се бие за световната титла с Янг Лю, но сега китайката ще играе срещу Джанджаем Суванафенг (Тайл), която загуби от Хелиф на 1/2-финал.

"Една от основните теми на ръководството стана честността и професионализма на спортистите. Според резултатите от редица ДНК-тестове бяха изобличени състезатели, които се опитват да измамят колегите си и да се представят за жени. Генетичните тестове доказват, че те имат XY-хромозоми. В резултат на това те са изключени от състезанието. IBA държи на принципите на феърплея", коментира президентът на международната федерация Умар Кремльов след заседание на ръководното тяло.

Хелиф реагира на решението и публикува видео в социалните мрежи, в което обяви, че е жертва на "заговор". Тя обясни, че ѝ е било обяснено как има "характеристики", които ѝ пречат да се бие срещу жени.

"Често ме тормозеха заради външния ми вид и аз се съпротивлявах на това и продължавам да се боря въпреки всичко. Днес заговорът им успя и, честно казано, преживях голям шок. Участвала съм в много турнири и нямаше проблем, но когато шансовете ми да спечеля златния медал станаха големи, те дойдоха и ми попречиха, оправдавайки се, че моите показатели са по-големи от тези на останалите жени", коментира Хелиф пред алжирския сайт Kooora.

Алжирският олимпийски комитет веднага реагира и обяви, че ще "поеме отговорността за медицинската подкрепа" за Хелиф, която е световен вицешампион от 2022 г., и ще ѝ помогне да се подготви за африканския квалификационен турнир за олимпийските игри в Париж догодина. Тя също така е действащ шампион на Африка, както и на Средиземноморските игри. Участвала е на игрите в Токио през 2021 г., но там загуби още в първия кръг.

Това е поредният скандал, разиграл се преди и по време на световното първенство за жени в Индия. Благодарение на Кремльов, който се ползва с благоразположението на руския президент Владимир Путин, този шампионат се превърна в първия значим спортен турнир в световен мащаб, на който Русия получи право да участва с всички национални символи и без никакви ограничения за своите спортисти. Това съответно предизвика бойкота на редица държави, сред които САЩ, Великобритания и Украйна.

Присъствието на знамето на Русия на спортни събития трябва да бъде "нещо нормално", а международните федерации трябва да гарантират, че "спортът е извън политиката".

Вчера пък стана ясно, че е дисквалифицирана още една състезателка - тайванката Лин Ю-тин, но по спортни причини ("поредица от неправомерни действия на ринга"). Решението на IBA доведе до спечелването на бронзов медал по служебен път на българката Светлана Каменова, която преди това загуби от тайванката на 1/4-финал.

Три дни след като и последната българска боксьорка отпадна преди 1/2-финалите от световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи се оказа, че отборът ни все пак печели медал на шампионата в индийската столица.

 

Ключови думи:

бокс, Умар Кремльов

Още по темата