Quantcast
"Хаас" ще бъде разследван от WADA заради руското знаме | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

"Хаас" ще бъде разследван от WADA заради руското знаме

12 419
 TWITTER

Световната антидопингова агенция (WADA) ще разследва отбора на "Хаас" във Формула 1 заради разцветката, с която американският тим възнамерява да участва в световния шампионат през 2021 г. Заради основния спонсор - руската компания "Уралкалий", болидът, който ще бъде управляван от новобранците Мик Шумахер и Никита Мазепин, бе украсен със знамето на Руската федерация.

Според WADA обаче това може да се окаже нарушение на наложената забрана на Русия да използва своите национални символи по време на състезания от световни първенства в рамките на 2 години (2021-2022). Именно заради това наказание, 22-годишният руснак Мазепин ще се състезава под неутрален флаг през първите си два сезона във Формула 1.

От "Хаас" вече заявиха, че разцветката не е опит за заобикаляне на това наказание и отборът е получил одобрението на международната автомобилна федерация (FIA) за нейното прилагане. От федерацията потвърдиха, че тимът се е посъветвал с тях и те са на мнение, че окраската е напълно легална.

"Отборът уточни разцветката си с FIA. Решението на спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана не забранява използването на цветовете на руското знаме", заявиха от международната централа.

"Определено не можем да използваме руския флаг като руски флаг, но можем да използваме неговите цветове - коментира пък директорът на "Хаас" Гюнтер Щайнер. - В края на краищата, наказанието казва, че спортистите не могат да използват руското знаме, а не отборът. Той е американски."

Ключови думи:

Формула 1, Хаас, Русия, WADA

Още

Чехия гони 70 души от руското посолство в Прага

22.04.2021

Обновена

7341
Путин събира край Украйна парченца от семейната снимка
Русия арестува около 1500 привърженици на Навални

22.04.2021

Обновена

2393