Медия без
политическа реклама

Губят се 2 млн. евро, дадени от УЕФА на БФС за базата в Бояна

Димитър Бербатов призова Борислав Михайлов да си оттегли кандидатурата, ако има морал

11 Окт. 2021
СПОРТАЛ
Ден преди конгреса на БФС кандидатът за президент Димитър Бербатов призова Борислав Михайлов да си оттегли кандидатурата, а Стилиян Петров разкри за натиск върху клубове по места да гласуват отново за настоящото ръководство. "Никой не вярваше, че ще стигнем дотук, но ето ни сега - ден преди конгреса", коментира още Бербатов.

Разкритията около управлението на Борислав Михайлов в БФС продължиха с нов любопитен нюанс около строежа на националната футболна база в Бояна. Сайтът за разследваща журналистика Bird.bg разпространи още една порция от документи.

В тях стават видни две неща: при откриването на базата през ноември 2016 г. Михайлов обявява, че финансирането от УЕФА е в размер на 9,5 млн. евро, докато реално се оказва, че на БФС са преведени за целта 11,5 млн., като не е ясно какво се случва с останалите 2 млн. И второ - строежът на сградите и прилежащите обекти на базата, известна като "Дом на футбола", е поверена на фирма "Промишлено строителство – Водстрой".

Вчера стана ясно, че от УЕФА са парирали два опита на Борислав Михайлов да издейства финансиране от европейската футболна асоциация за закупуване на автобус за националния отбор за 500 000 швейц. франка и изграждане на 30 игрища за мини футбол на стойност 900 000 франка. И двата отказа са дошли след преценка, че предложените цени са твърде завишени. Освен това Михайлов е предложил и неизвестна офшорна фирма, която да изгради футболните терени.

Скандалът "Досиетата Пандора" засегна и българския футбол и има реална възможност новопоявили се информации да нанесат удар по нагласата на президента на БФС Борислав Михайлов да управлява за пети пореден мандат.

Тази сутрин пък членът на Изпълкома на БФС Петър Величков, който е част от екипа на кандидата за президент на футболния съюз Димитър Бербатов, обяви за необичайно надути разходи при покупка на футболно оборудване за Евро 2015 за юноши (до 17 г.), на което България бе домакин. 

В навечерието на конгреса на БФС, който ще се състои утре в НДК, продължават да се появяват нови и нови обвинения към ръководството на футболния съюз и най-вече към президента Борислав Михайлов. След вчерашните разкрития на сайта за журналистически разследвания Bird.

 

По-късно Величков обяви, че разполага с общо 300 страници документи, които са депозирани при нотариус и тепърва ще бъдат разглеждани и евентуално ще бъде сезирана прокуратурата.

Всичко това се случва ден преди конгреса на БФС, който трябва да започне утре в 10:00 ч. в зала 1 на НДК. Величков прогнозира, че лавината от изобличаващи документи в последните дни може да доведе до ситуация, подобна на декември 2015 г., когато Сеп Блатер бе преизбран за президент на ФИФА и след няколко дни бе принуден да си подаде оставката заради изобличенията в корупция.

Бербатов даже отиде по-далеч и призова Борислав Михайлов да си оттегли оставката в светлината на случващото се: "Най-нормалното нещо би би било, ако един човек има морал и воля, да си оттегли кандидатурата за президент".

Бившият нападател на "Манчестър Юн" и "Тотнъм" също така окачестви като "зверско лицемерие и лъжи" твърденията на БФС, че никой от опозицията не е предложил програма за развитие на футбола. На проведена пресконференция днес отново бе показана концепцията на Бербатов и екипа му, която бе представена още през април.

Притеснението на опозицията бе, че 24 часа преди конгреса все още няма никакви ясни правила, освен че ще се гласува с интегрална бюлетина. Не се знае дали кандидатите за президент ще бъдат допуснати да присъстват в залата или само ще влязат да прочетат 10-минутни речи, не се знае дали броенето ще се състои публично и т.н. "Ако бъдат честни изборите, ще спечелим, няма съмнение", заяви Бербатов.

А Стилиян Петров, който също е част от екипа му, посочи за достигнали до него сигнали за натиск върху клубове да гласуват в полза на Борислав Михайлов. Един от агитиралите бил кметът на Симитли и шеф на местния втородивизионен "Септември" Апостол Апостолов, а другият - шефът на зоналния съвет на БФС в Монтана Радой Христов. Стилиян Петров се възмути на какво основание Апостолов агитира над 40 клуба, включително и извън неговия регион. При Радой Христов случаят бил друг - той обяснявал, че ако не бъде преизбран Михайлов, ще загуби поста си в зоналния съвет. "Не се страхувайте и не бъдете наивни", обърна се към клубовете бившият капитан на "Селтик" и "Астън Вила". И сетне добави: "Искат да се борят клубовете, но борбата е несправедлива."

А Петър Величков разкри и друг смущаващ прийом на ръководството на БФС - че не издава делегатски карти на някои клубове, за които е известно, че са в опозиция. Посочена била като причина, че делегатите не били легитимно избрани от управителните съвети на клубовете. Затова от БФС подавали сигнали до прокуратурата и започвала проверка, която съответно ще блокира възможността този клуб да изпрати представител на конгреса. Но в същото време сигнали за нередности не са постъпили от самите клубове.

"Ръководството на БФС тръгва срещу самите клубове без да е страна. Целта е да не бъдат допуснати до залата делегати, които ще гласуват против Михайлов. Ще мине проверката след няколко дни, ще се установи, че изборът на представител е бил легитимен, но конгресът вече ще е минал. БФС погазва презумцията за невинност и ограничава делегати, без да има становище за това", възмути се Величков.

Още по темата