Медия без
политическа реклама

Досиетата "Пандора" се отвориха и за Борислав Михайлов

Няма корупция в българския футбол, убедено заяви президентът на БФС

10 Окт. 2021Обновена
Документът, в който УЕФА изразява съмнение за избраните офшорни компании за построяване на терени по програмата "Хеттрик", както и за стойността проекта, изчислена от БФС.
Bird.bg
Документът, в който УЕФА изразява съмнение за избраните офшорни компании за построяване на терени по програмата "Хеттрик", както и за стойността проекта, изчислена от БФС.

Скандалът "Досиетата Пандора" засегна и българския футбол и има реална възможност новопоявили се информации да нанесат удар по нагласата на президента на БФС Борислав Михайлов да управлява за пети пореден мандат. Предсрочният конгрес на БФС ще се проведе във вторник, но дни преди форума сайтът за разследваща журналистика bird.bg изнесе смущаващи документи.

Вчера се появи писмо на бившия президент на УЕФА Мишел Платини от 2013 г., в което с рязък тон се пита какво се случва със строителството на базата на националния отбор, което се бави. Още повече, че вече има преведени средства от европейската футболна асоциация. "Има риск проектът да бъде обявен за невалиден", завършва писмото.

 

Както е известно, базата на БФС бе открита официално чак през ноември 2016 г., като президент на УЕФА вече не бе Платини. На церемонията присъства наследника му на поста Александър Чеферин.

Днес обаче последва нова серия документи, които вече бяха по-смущаващи от въпросното подканяне от страна на Платини. Става въпрос за писмо до УЕФА, в което се иска финансиране за закупуване на автобус на националния отбор. Представителят на европейската централа Андреас Кун обаче посочва в свой доклад, че цената от 500 000 швейц. франка е твърде висока и отказва. Същият този Кун прави и друг отказ на предложение на Михайлов през април 2005 г. (б.ред. - тогава настоящият шеф на БФС още е вицепрезидент на Иван Славков, но се занимава активно с програми, свързани с финансиране от УЕФА). Става ясно, че от БФС са предложили да изградят 30 терена по програмата "Хеттрик" на стойност 900 000 франка. При това дейността ще се извърши от офшорни компании. Кун обяснява в доклада си, че цената отново е висока, като посочва, че в Румъния и Турция 40 игрища са построени за 1 млн. франка. В добавка идва притеснението от предложените офшорни компании, които не са известни на УЕФА. Посочва се, че ще бъде следено внимателно за процедурата по търга и фактурите по проекта. Андреас Кун също така определя Михайлов като човек с "много авторитарно поведение към мениджмънта и без никакъв капацитет за изслушване".

Пред bTV президентът на БФС коментира само писмото от Платини, като обясни, че то е в отговор на писмо на самия Михайлов. Шефът на футбола ни бе категоричен, че няма вина във забавянето, а то се е дължало на съдебните процедури по изясняване на собствеността на земята, върху която бе построена базата. В гостуването си пред телевизията Борислав Михайлов двукратно бе подканен да обяви заплатата си, но отказа да го стори. "Аз без пари не работя", каза само той. Президентът също така постави оценка 5 за работата на БФС за развитието на футбола в България в последните 16 години и оценка 6 за борба с корупцията във футбола ни. "В българския футбол няма корупция", обяви убедено той.

Въпреки започналите разкритие, към момента настроението в БФС е, че настоящото ръководство няма да има проблем да спечели доверието на делегатите на конгреса. Изрази го публично членът на Изпълкома Йордан Лечков. "Не, Бербатов категорично няма да спечели. Не! Убеден съм. Знам настройката на хората. Промяната не става с посочване на грешките. В последните дни и месеци получаваме незаслужени упреци. Работим целогодишно и хората ще си дадат оценката на 12 октомври", коментира Лечков при завръщането на националния отбор от Литва, където бе записана срамна загуба с 1:3.

По БНТ пък вицепрезидентът на футболния съюз Емил Костадинов посочи, че единствено настоящата управа имала предизборна програма (б.ред. - нещо, което не отговаря на истината, тъй като екипът на Бербатов публикува своята на предизборния си сайт). Костадинов стана и поредният, хвърлил прах в очите, че програмата 2018-2022 е изпълнена. За това в. "Сега" вече писа, че не отговаря напълно на истината.

Това е програмата за четиригодишно развитие, която бе представена на миналия конгрес. Тя е изпълнена на над 100% от футболния съюз.

"Най-голямата ни грешка е, че предоставяхме информация какво сме направили, а сме направили много. Например създадохме скаутско звено с двама треньори с лиценз "Про", които наблюдават деца до 13 години, най-вече от аматьорски клубове. Организираме и ежемесечни четиридневни лагери. Догодина смятаме да създадем Академия за детско-юношески футбол към БФС", каза още Костадинов в предаването "Арена Спорт".

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата