Медия без
политическа реклама

Гл. архитект на София: Няма внесен проект за "Българска армия"

Не знам и за съгласуване с културното министерство и РИОСВ, обяви Здравко Здравков

15 Юни 2023
ЦСКА-София / ИПА
Така изглежда централната фасада на бъдещия нов стадион и парковото пространство пред него в най-новия проект, показан публично от ИПА на 24 април. Оказва се обаче, че той дори не е внесен в общината.

Сагата с евентуалното строителство на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина в София получи съвсем нова посока, след като главният архитект на столицата Здравко Здравков съобщи, че инвеститорът "ЦСКА-София" всъщност не е представил никакъв проект в общината. Това е, меко казано, странно, при положение че от клуба на сина на Гриша Ганчев неведнъж показаха публично идеите си за реконструкция на съоръжението в най-големия столичен парк.

Последният такъв случай беше на 24 април, когато архитектурното бюро ИПА представи проект за 16-хиляден стадион и облагородена прилежаща зона. На презентацията в БТА присъстваха също представители на ръководството на "червените", както и на министерството на младежта и спорта, което като собственик на държавния имот влезе в партньорство с футболния клуб чрез смесеното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД. Съобщено беше, че ремонтът може да започне още тази есен.

В свое обширно интервю за сайта Stolica.bg арх. Здравков хвърля алтернативна светлина върху ситуацията. Запитан дали от "ЦСКА-София" са внесли необходимите документи в Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община, главният архитект отговаря:

"Много интересен въпрос. Още през 2019 г. съм издал виза за проектиране, в която съм вписал три задължителни условия - проектът да се съгласува с Министерство на културата, с РИОСВ и с проектанта на ПУП-а на Борисова градина - проф. Атанас Ковачев. Доколкото знам, е изпълнено само последното условие и визата е съгласувана само с проф. Ковачев, с останалите две институции не знам да има положителен развой."

На уточняващия въпрос дали в НАГ изобщо има нещо "внесено като искане и като техническа документация за строителство" Здравков заявява в прав текст:

"Не, няма. Последно през м. май издадох нова виза за благоустрояване на пространството, разположено северозападно от съществуващата чашка на стадиона. До момента в НАГ не са внасяни проекти за стадиона, не знам и да са спазени изискванията за съгласуване с Министерство на културата и РИОСВ. Към настоящия момент съм се срещал многократно както с представители на футболния клуб, така и със спортния министър и проектантите, които бяха ангажирани в този процес. Знам, че се работи, но не са представени документи, за да се коментира изобщо реконструкцията на стадион "Българска армия".

Преди дни стана ясно също, че представеният пред обществото проект би погазил Закона за устройство на територията (ЗУТ). Самото инвестиционно намерение стъпва на въпросните две визи, издадени от Здравко Здравков през 2019 и 2023 г., които обаче реално са нищожни заради липсата на действащ Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина.

Новият проект за основен ремонт на стадион "Българска армия" в Борисовата градина ще прегази закона за устройство на територията.
Новият футболен стадион в Борисовата градина в София няма да има собствен паркинг.

Още по темата