Медия без
политическа реклама

В най-новия проект "Армията" остана без паркинг

24-метрови камиони ще влизат в Борисовата градина за строежа на новия стадион на "ЦСКА-София"

24 Апр. 2023
Така би трябвало да изглежда новият стадион "Българска армия", ако бъде изпълнен най-новият проект за реконструкция.
ЦСКА-София / ИПА
Така би трябвало да изглежда новият стадион "Българска армия", ако бъде изпълнен най-новият проект за реконструкция.

Новият футболен стадион в Борисовата градина в София няма да има собствен паркинг. Това, което се подозираше отдавна, беше признато първоначално с половин уста от архитектите, а после и в прав текст от съсобствениците на съоръжението в държавния имот в най-големия столичен парк - Министерството на младежта и спорта (ММС) и "ЦСКА-София", които притежават по 50% в смесеното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД.

Днес двете страни направиха медийна презентация на най-новия проект за изграждане на модерно съоръжение на мястото на морално и физически овехтелия ст. "Българска армия" заедно с архитектурната компания ИПА. Той беше показан само 10 месеца след предишния вариант за реконструкция, представен от германския оператор "Спортфайв" на 21 юни 2022 г.

Както и тогава, днешната демонстрация беше осъществена върху типовия проект, използван за стадионите на германския "Майнц 05" и на унгарския "Ференцварош", с някои леки изменения по фасадата, включително поставянето на емблемата на ЦСКА върху сектор А. Като част от интериора на новото съоръжение бяха показани снимки от съблекалнята на английския "Саутхемптън", от ВИП зоните на германския "Волфсбург", от трибуните на германския "Фрайбург", както и кадри от още много чужди стадиони.

Партньорството между "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" за евентуалното изграждане на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в София е в историята.
Съвместното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД между "ЦСКА-София" и спортното министерство в лицето на държавната фирма "Сердика спортни имоти" ЕАД вече е вписано в Търговския регистър и официално е факт.

Потвърдено беше намерението капацитетът да бъде свит от сегашните 22 000 зрители до 16 000 седящи места. За първи път беше обявено колко публика ще побират отделните сектори: 2520 души в А; 4370 в Б (1030 за гостуваща агитка и 3340 за домакините); 4540 във В; и 4570 в Г. Сред тях са включени и общо 80 места за хора с трудна подвижност. Седалките ще бъдат разположени на 25 реда, като всички ще бъдат покрити от предпазни козирки, за да може стадионът да бъде лицензиран с Категория 4 от УЕФА.

Не стана ясно обаче как съоръжението ще покрие изискването за наличие на паркинг за автомобили с капацитет минимум 10% от този на трибуните - в случая 1600 паркоместа, което също е задължително за сертификат от европейската централа. Управителят на архитектурното бюро ИПА Цветан Петров избегна директен отговор, като заяви само, че "са предприети всички стъпки". Изп. директор на "Спортни имоти Българска армия" Данаил Димов пък директно заяви, че за обслужване на автомобилния трафик към бъдещия стадион ще се разчита на буферния паркинг на метростанция "Стадион Васил Левски", както и на зоните за паркиране около самия Национален стадион.

"Ще изградим този стадион с надеждата зрителите да идват на него с градския транспорт, а не с коли. Водим преговори със Столична община и с "Метрополитен" както за ползване на съществуващите паркинги, така и за евентуално удължаване на работното време на метрото в дните с мачове", обясни Димов, който е единият от двамата представители на държавата от страна на ММС в съвета на директорите на съвместното дружество с футболния клуб.

Държавното дружество "Сердика спортни имоти" (ССИ) и футболният клуб "ЦСКА-София" подписаха меморандум за създаване на съвместно дружество за строителството на нов стадион на мястото на "Българска армия".
лв. е сумата, която "ЦСКА-София" трябва да осигури като парична вноска за формирането на капитала на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД.

От думите на архитектите стана ясно, че тепърва предстои най-важната част за реализиране на проекта - съгласуването му с отделните градски и национални институции, от които зависи дали въобще ще може да започне строителство в парковата среда. Въпреки това шефът на ИПА заяви, че евентуалната първа копка може да бъде направена "тази есен", а планираната продължителност на строителните дейности е 18 месеца. Бюджетът за изпълнение засега остава споменатият и миналото лято - около 90 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени изцяло от частния инвеститор в лицето на "ЦСКА-София".

Съобщено беше, че в близките дни ще бъде направено първото тестово преминаване през парка на тежката техника, необходима за изграждане на стадиона. Според архитекта Цветан Петров Столична община ще издаде разрешително в Борисовата градина да влизат 24-метрови камиони, които ще се спускат от Телевизионната кула и ще захождат от бул. "Драган Цанков" през алеята покрай автокъщата срещу Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"За да остане ЦСКА на "Армията", се направиха много компромиси. Искахме да построим по-голям стадион, но това няма как да стане в Борисовата градина. Съобразихме се с всички съществуващи изисквания и извлякохме максимума от това. Технологиите, които влагаме, са без аналог в България. Скоро няма да има конкуренция този стадион", заяви още Данаил Димов.

Още по темата