Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" се отрече от стратегическия партньор за стадиона

Клубът обяви, че е приготвил 28,5 млн. лв. и чака държавата за смесеното дружество

07 Февр. 2023
На 21 юни 2022 г. изп. директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов седеше между представителите на международната компания "Спортфайв" - от българска страна Ива Георгиева и от германска Щефан Хилер.
БГНЕС архив
На 21 юни 2022 г. изп. директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов седеше между представителите на международната компания "Спортфайв" - от българска страна Ива Георгиева и от германска Щефан Хилер.

Партньорството между "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" за евентуалното изграждане на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в София е в историята. Нещо повече, от клуба на Гриша Ганчев съобщиха, че двете страни никога не са имали формално споразумение за сътрудничество.

"Договор между ЦСКА и световната компания SportFive не е имало, тъй като SportFive е фирма за управление на стадиони, а не за проектиране и изграждане на съоръжения. Евентуално включване на подобна компания, която да менажира новия ни дом, би се случило в по-късен етап. Това по никакъв начин не може да попречи на работата по съоръжението. Работим съвместно с най-добрите в бранша, за да сме сигурни, че армейската общност ще получи точно това, което заслужава", написаха "червените" на официалния си сайт CSKA.bg.

Това обаче звучи доста смущаващо, тъй като преди малко повече от половин година тъкмо "Спортфайв" беше представена като стратегически партньор на клуба. На специална медийна презентация в Борисовата градина на 21 юни 2022 г. двама представители на компанията говореха за проекта от първо лице - основно германецът Щефан Хилер, но също и Ива Георгиева от българска страна.

Тогава - в присъствието и на изп. директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов, двамата разкриха подробности за планираната инвестиция в размер на около 90 млн. лв. и намеренията за мениджмънт на бъдещия стадион в продължение на десетилетия напред. Беше показан и типовият проект, по който тябваше да се строи в София, използван от "Спортфайв" за стадиона на "Майнц 05" в едноименния германския град и за ст. "Групама Арена" в унгарската столица Будапеща.

Слухове, че компанията се е оттеглила от проекта, се появиха още около Нова година, но и информацията не беше потвърдена официално. Като причина се изтъкваше предполагаемо свиване на бюджета за реконструкция, което допълнително беше подхранено от новината в края на януари за напускането на клуба на един от основните акционери - строителния предприемач Юлиан Инджов, притежаващ 38,1% от "ЦСКА-София".

Строителният предприемач Юлиан Инджов вече не е част от ръководството на "ЦСКА-София". За желанието му да напусне футболния клуб се знаеше още в края на миналата година, но днес той стана ясно, че вече е продал своя дял.

"Работата по всеки детайл на бъдещия стадион на ЦСКА не е спирала нито за миг през последните месеци, като той ще отговаря на всички изисквания за съоръжение от IV категория на УЕФА - написаха още от клуба в днешното си изявление. - Всичко, което ви показвахме като графики, анимации и информация през месец декември, е заложено за изпълнение в реално съществуващия идеен проект, изготвен специално за ЦСКА. Именно по този проект се движим, за да влезем в следващата фаза на техническо изпълнение. Нищо от обещаното няма да бъде изменено. Абсолютна неистина е, че заради финансови неволи сме се отказали от построяването на модерно съоръжение."

От клуба също така съобщиха, че са приготвили необходимите 28,5 млн. лв., за да направят паричната вноска за учредяването на смесеното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД съвместно с държавното "Сердика спортни имоти" ЕАД, стопанисващо имота в Борисовата градина от името на собственика - минстерството на младежта и спорта.

"Новата оценка на ст. "Българска армия" възлиза на 28 498 000 лв. Намираме повишението в цената за напълно нормално, предвид инфлацията, с която се сблъскваме през последната година - заявяват от "ЦСКА-София". - Парите за капитала са осигурени и ще бъдат внесени в момента, в който държавата приключи процедурата по създаването на новото съвместно дружество. Към този момент се изчакват финално новите скици от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Всичко необходимо от страна на ЦСКА e изпълнено. Комуникацията с Министерството на спорта е на ежедневна база и сме оптимисти, че съвсем скоро ще имаме работещо дружество, след което ще можем да преминем към входиране на идейния проект заедно с държавата."

лв. е сумата, която "ЦСКА-София" трябва да осигури като парична вноска за формирането на капитала на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата