Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" обяви: "Българска армия" вече е наш

Това се случи след вписването на публично-частното дружество с държавата за стадиона

20 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Съвместното публично-частно дружество "Спортни имоти Българска армия" АД между "ЦСКА-София" и спортното министерство в лицето на държавната фирма "Сердика спортни имоти" ЕАД вече е вписано в Търговския регистър и официално е факт. Това стана ясно от изявление на ръководството на футболния клуб, в което дори помпозно бе обявено, че "ЦСКА-София" вече е собственик на 50% от стадион "Българска армия". По-важно е друго - че след това вписване клубът може да пристъпи към цялостно модернизиране на съоръжението.

"Армейци,

след дълги години обещания и нарушаването им, тежки процедури, надежди и разбиването им, промени в плановете и какви ли още не перипетии най-великият футболен клуб в България придоби собственост върху дома си. Собственост, която ни се полага, но по една или друга причина не ни беше давана.

От днес официално съвместното дружество между ЦСКА и държавата в лицето на Министерството на спорта се реализира. За нас тази крачка е историческа и поставя началото на реалния път към построяването на ново, модерно съоръжение, което да завещаем на нашите деца. Собствениците на клуба осигуриха финансовите средства за учредителната парична вноска в капитала. Бихме искали да поясним, че общата инвестицията за реконструкцията на стадиона не се изчерпва със сумата, необходима за капитала, а многократно ще я надхвърли", се казва в обръщението на официалния сайт.

В него също така се благодари на спортния министър в служебното правителство Весела Лечева за оказаното съдействие за усилията на "ЦСКА-София" да обнови стадиона.

До вписването на "Спортни имоти Българска армия" АД се стигна, след като в четвъртък от дружеството "Арена ЦСКА" ЕООД внесе като съучредител 7 124 500 лв., за да бъде учредено съвместното дружество с държавата. Това е 25% от последната оценка на ст. "Българска армия", която е на стойност 28 498 000 лв. Сега "ЦСКА-София", респективно "Арена ЦСКА" ЕООД има срок от 23 месеца да внесе остатъка от сумата.

 

СЪДРУЖИЕ

Справка в Търговския регистър показа, че като представители на новото смесено дружество са записани двама души - Данаил Димов от страна на държавата и Ангел Борисов от страна на футболния клуб. В съвета на директорите пък са включени общо четирима, като другите двама са Георги Иванов (ММС) и Искра Григорова ("ЦСКА-София").

Според приложения устав на дружеството на своето първо заседание съветът на директорите трябва да избере председател. Решенията за промяна на капитала може да бъдат взимани само с пълно единодушие.

Двете познати лица в новия управленски орган са Димов и Григорова. Данаил Димов беше изп. директор на държавното стопанисващо дружество "Национална спортна база" ЕАД в периода 2005-2009 г., съвпадащ с мандата на Весела Лечева като шеф на тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС) в правителството на Сергей Станишев.

Искра Григорова пък може да се счита за дясната ръка на собственика на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев във всички негови финансови начинания още от времето му начело на "Литекс". Тя е в управлението на куп фирми, близки до ловешкия бизнесмен, включително в създаденото от фенове дружество "Ред Енимълс" ЕООД, придобило правата върху емблемата и активите на фалиралия ЦСКА.

 

Още по темата

лв. е сумата, която "ЦСКА-София" трябва да осигури като парична вноска за формирането на капитала на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД.
Партньорството между "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" за евентуалното изграждане на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в София е в историята.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата