Quantcast

Медия без
политическа реклама

Футболът геройски брани букмейкърите

Лайтмотивът е: Ако им ограничите рекламите, те ще спрат парите и клубовете ще фалират

Уинбет
Рекламите на "Уинбет" с Христо Стоичков са едни от най-често въртяните в ТВ ефира

Българският футбол за трети път в рамките на две години и общо за четвърти път скочи дружно в защита на букмейкърските компании, които са основните спонсори в този спорт у нас. Като по команда БФС и Професионалната футболна лига (ПФЛ) пуснаха декларации в защита на хазартната дейност, а ден по-рано с медийна акция "Не пипайте букмейкърите" излязоха и президентите на два столични клуба - "Славия" и "Локомотив 1929" (Сф).

Всички настояват за едно: да не се правят законови промени, ограничаващи агресивната медийна реклама на букмейкърските компании, защото това щяло да бъде едва ли не краят на българския футбол.

Интересно е, че никой не посочва конкретен повод за ропота. В своето изявление БФС "категорично осъжда тиражираните намерения за бъдещи промени в закона, засягащ рекламирането на хазартните и бетинг компании у нас". ПФЛ пък пише в обръщение до президента Румен Радев, служебния спортен министър Весела Лечева и шефовете на парламентарни партии, че е "силно обезпокоена и загрижена от индикациите свързани с подготвяни предложения за промени в Закона за хазарта". А президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов алармира "за опасно политическо намерение за промени, засягащи хазартните компании".

Официално в парламента няма насрочено разглеждане на подобни промени. Но най-вероятно повод за масираната футболна атака към политиците е изразеното в края на годината намерение на "Продължаваме промяната" да се въведат ограничения на рекламите за хазартна дейност.

Това стана на дискусия в Народното събрание на 20 декември по инициатива на неправителствените организации "Национална мрежа за децата" и "Асоциация Родители", които настояха за ограничаване на рекламата на хазарт в ТВ предавания, които е позволено да се гледат от деца. А повод станаха изключително често повтарящите се рекламни клипове на букмейкърите по време на световното първенство в Катар, излъчвани буквално във всеки часови пояс

След дълго мълчание на държавата относно разрастването на рекламите на хазарт в телевизионния ефир, по улиците и в метрото, парламентът най-после се видя принуден от граждански натиск да обърне внимание на проблема.

Признание, че стрелите са насочени към ПП, направи индиректно Венцеслав Стефанов, който заяви: "Има хора, които са специалисти по пробиотиците, но да не се бъркат в спорта", намеквайки за бизнеса на председателя на ПП и бивш премиер Кирил Петков с пробиотици.

Впрочем, също в края на декември след дискусията в парламента, букмейкърските компании разпространиха до трите основни телевизии съобщение, че са подписали меморандум за "социално отговорна реклама". В него те се съгласяват, че:

   > в рекламите няма да участват хора под 23 години;

   > няма да се съобщават размерът и видът на бонусите и наградите в рекламите по радиото и телевизията;

   > няма да се излъчват реклами по радиото и телевизията от 5:00 ч. до 18:00 ч. освен ако не става дума за спортни събития;

   > във всяка реклама ще има "призив за отговорна игра и разумно залагане";

   > няма да има реклами близо до училища;

   > няма да има реклами на детски или юношески спортни екипи;

   > в рекламите хазартните игри няма да се представят като решение на "социални, образователни, лични, финансови или професионални проблеми".

Общо взето за такива промени се говореше и на дискусията в Народното събрание, на която от ПП изразиха намерение да предложат законови изменения в рекламите на букмейкърите. 

Затова странно защо, след като самите компании се съгласяват на регулация, е този яростен и дружен отпор на БФС, ПФЛ и клубовете. При това всички те чертаят мрачни картини на фалит на отбори, на ликвидиране на детско-юношески школи, на "катастрофален удар върху българския футбол и българския спорт изобщо".

Наистина букмейкърските компании са навлезли трайно във футбола ни - "Ефбет" е спонсор на първенството в Първа лига ("Ефбет лига") и е свързана с десетки клубове в България. Другите букмейкъри също спонсорират футболни отбори (а и по други видове спорт).

Но наистина не става ясно на какво основание БФС и ПФЛ смятат, че ограничаването на времето за излъчване на техните ТВ реклами, ще доведе до отказването на букмейкърите от спонсорство (най-малкото тези компании се рекламират и по този начин, при това отново доста агресивно чрез ТВ излъчванията на мачовете). Освен ако не им е "подсказано" по някакъв начин от самите компании...

 

АКЦИИ ДО ДУПКА

Първата подобна акция в подкрепа на хазарта се проведе през 2018 г. Тогава футболни клубове, БФС, федерациите по волейбол и баскетбол се обявиха вкупом срещу предложение за изменения в Закона за хазарта.

През лятото на 2020 г. пък много футболни клубове се обявиха публично против предложените промени в Закона за хазарта от страна, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов - игрални зали и казина да има само в курортите и големите хотели в България. Този проект бе отхвърлен от бюджетната комисия на НС.

Третият път бе през лятото на 2021 г. Тогава отново дружно футболните клубове подкрепиха (включително с отворени писма до президента Радев и тогавашния служебен финансов министър Асен Василев) собствениците на "Ефбет" - братята Цветомир и Боян Найденови, които бяха попаднали в разширения от българските власти списък след санкциите по закона "Магнитски" (по-късно ВАС излезе с решение Найденови да бъдат извадени от него).

 

Още по темата:

Две от най-големите неправителствени организации за защита на децата – „Асоциация Родители“ и Национална мрежа за децата, разпространиха общо становище относно „безпрецедентния рекламен натиск за залагания" по време на Световното първенство по футбол.
Увеличение с 60% на броя на компаниите за онлайн залози за изминалата година е регистрирала Националната агенция за приходите (НАП). През тази година са регистрирани 16 сайта. За сравнение през 2021 г. те са били 10, а дотогава - шест.
След като част от институциите в държавата най-после обърнаха внимание на масираната инвазия на реклами на онлайн залагания по телевизиите, браншът премина в отбрана и обеща да намали облъчването на зрителите, в това число и на децата.

 

Още по темата