facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Футболните клубове поискаха финансова помощ от БФС

Първи заради спряното първенство пропищяха "Левски" и "ЦСКА-София"
337
 СПОРТАЛ
Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев пръв зачекна темата за проблемите, които връхлетяха клубовете заради спирането на първенството. И също пръв подкани БФС и Професионалната лига към активност за осигуряване на компенсаторен механизъм за отборите.

Неписаното правило, че футболът е отражение на обществото, се видя много ясно в последните дни след въвеждането на извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Не беше нужна и седмица, за да проличи, че рязко променената ситуация предвещава тежка криза и дори фалити на фирми и компании от всякакъв калибър, очертават се и много трудни дни за доходоносни сектори като туризма, ресторантьорството и развлекателния бизнес.

Футболните клубове също се причисляват към сериозно пострадалите. И не го крият. Само 5 дни след спирането на първенството първи се оплакаха два от водещите отбори - "Левски" и "ЦСКА-София". 

"Разходите си вървят, а приходи няма отникъде към момента. За съжаление, заради липсата на мачове бяхме принудени да затворим клубния магазин. Онлайн продажбите са много трудни за реализиране, по простата причина, че и куриерските услуги са блокирани в момента. Всичко това ни поставя в изключително трудна ситуация. Мислим варианти, но положението при нас е особено тежко, тъй като няма начин в момента да осигурим свеж приток на пари", оплака се изп.-директор на "Левски" Павел Колев пред "Канал 3".

И сгъсти черните краски с признанието, че заради спрените мачове се е отложило подписването на важен спонсорски договор. "Ясно е, че в момента, какъвто и да е рекламен договор и рекламен бюджет би бил безсмислен, освен от морална гледна точка, тъй като няма мачове, на стадиона не се провеждат никакви събития", коментира Колев.

Часове по-късно "изпищя" и "ЦСКА-София".

"Клубът ни няма как да генерира приходи през този период от своята спортна и маркетингова дейност, което ще доведе до големи финансови загуби от неизпълнени рекламни и спонсорски договори, продажба на билети, както и от планувани трансфери на свои футболисти. Същевременно ще продължаваме да бъдем изряден данъкоплатец към държавата и коректен работодател към служители и състезатели, което ще ни коства значителни финансови средства", подчертаха от "ЦСКА-София".

Така бяха очертани и

 

големите главоболия за клубовете в момента

 

- футболистите и служителите си имат договори, според които те трябва да си получават редовно месечните възнаграждения. При много клубове бюджетът, заложен в началото на годината, не се основава на предварително осигурена сума, а се изпълнява чрез постъпления от различни пера. Част от тези пера в момента не могат да осигурят въпросните приходи. Говорим за продажба на билети, ще има голямо забавяне при постъпленията от тв права - все пак мачове не вървят по телевизията в момента (нищо, че платените телевизии продължават да отчисляват абонаментните си добавки за това). Вече има оттеглили се рекламодатели, които също чувстват жестоки проблеми в своя бизнес Ще ги последват и други, вън от съмнение е.

Следват хипотетични към днешна дата ситуации, които обаче съвсем скоро ще станат реалност. Всички надежди са насочени към това през април извънредната ситуация в България да бъде отменена и първенството да продължи. За да може да се спази изискването на УЕФА да приключи най-късно до 28 юни.

Датата не е избрана случайно - след 1 юли футболистите с изтичащи договори на практика няма да имат право да играят за досегашните си клубове. Друг вероятен казус, засегнат и от "ЦСКА-София" - доста клубове вече си правят сметки (и даже са водили преговори) за продажба на свои играчи през летния трансферен период. Сега обаче той неминуемо ще бъде преместен. И очакваните приходи от трансфери ще се отложат в най-добрия случай за месеци напред. А в най-лошия - няма да ги има, ако клубът, с който се преговаря, също е изпаднал във финансова криза заради коронавируса и се откаже от набелязания играч.

Всички тези случващи се и бъдещи проблеми 

 

ще доведат до свиване на бюджети.

 

Сиреч - по-малко пари за заплати и вероятни съкращения на служители. Което моментално ще създаде проблем със скъпоплатени играчи в отбора (най-често чужденци). Проблем, който може да се реши с освобождаването на съответните футболисти. От "Левски" вече подготвят феновете с редовни изказвания за очертаващо се намаляване на бюджета за следващия сезон, респективно орязване на заплатите. Сега, след възникналата ситуация, това става неминуемо.

По неофициални информации, в 3-4 клуба от Ефбет лига и доста повече във Втора лига вече се обмислят варианти за освобождаване на скъпите футболисти и залагане на български играчи, основно юноши. Стратегически важна стъпка, която отдавна се чакаше в България, но не и по този начин. Това обаче е отделна тема.

Изправени пред тези затруднения, клубовете могат да се надяват на: чудо, здрав гръб на основния си спонсор (благодетел, президент, бащица), някаква помощ отвън. Но кой може да помогне в случая? Как кой - някой външен!

Павел Колев даде своето предложение: "Би ми се искало БФС и Професионалната лига да бъдат малко по-активни от един момент нататък в това да защитят икономическия интерес на клубовете, защото съм абсолютно убеден, че не само "Левски" е в тази тежка ситуация. И другите клубове също правят калкулации и ще стигнат до извода, че нещата са доста сериозни - не само за българския футбол, а и за бизнеса у нас като цяло."

"ЦСКА-София" също отправи поглед към футболния съюз, но повече като към посредник съм държавата. Откъдето целият бизнес чака помощ и компенсации заради нанесените щети. А самата държава се надява да осигури тези обезщетения не от някои буфери в бюджета, а от солидарна помощ от Европейския съюз.

"Призоваваме Ви да окажете съдействие както на нас, така и на другите български професионални клубове и съвместно с държавата и правителството да предприемете наложителни стъпки, координирайки и изработвайки механизъм за компенсиране на тези загуби. Убедени сме, че БФС има начини, по които това може да стане", обърнаха се от "ЦСКА-София" към БФС. Като посочиха за пример Италия, където вече има регламентирани мерки за подпомагане на тамошните футболни клубове. И също намекнаха за

 

възможни фалити на някои от клубовете

 

у нас при липса на подкрепа.

В следващите дни се очакват и още подобни апели.

Но БФС ги посече с големия сатър: "Не виждам възможност за помощ. Цялата държава в момента страда, не са само "Левски" и ЦСКА. Не намирам за уместно в такъв момент да се искат обезщетения, от който и да е. Няма откъде да се вземат такива средства, няма възможност. И БФС, който получава средства от УЕФА и ФИФА, няма да ги получи. Или поне в този размер, в които са били. Тези средства се формират от Шампионската лига, от европейско и световно първенство. Всички в момента търпят загуби, всички по веригата", обяви пред "Спортал" вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. 

Да, БФС няма предвиден механизъм за обезщетяване на клубове в такива извънредни случаи, но и ситуацията е съвсем неочаквана, при което може да се реагира по-гъвкаво. Или поне да се инициират разговори със съответните държавни органи - Министерски съвет или поне министерството на младежта и спорта, за да се търси някакво решение.

Но засега спасението на давещите се е оставено в ръцете на самите давещи се.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Байерн" прибави Суперкупата на Германия към колекция 2020

01.10.2020

42
Националът Краев ще играе в Шампионската лига

01.10.2020

13
Българин бе в основата на историческа победа в Серия А

30.09.2020

Обновена

СВИЛЕН КИРИЛОВСКИ

1863 4

Коментари

Conviction
снимка на Conviction

А от армянския поп?

нещо те самите да дават? да отчитат истински заплати пред нап?

Physio_BO
А от Пловдивският поп и субсидията за два клуба... избори идват, действаме симптоматично и кърпим раните! Професионалният футбол в България трябва да бъде забранен!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш