Quantcast

Медия без
политическа реклама

FIG отстрани Ирина Винер заради коментари срещу българския ансамбъл

Шефката на руската художествена гимнастика има 2-годишна забрана за всякакви събития на международната федерация

06 Март 2023
БОК
Българският ансамбъл спечели олимпийската титла в Токио с 91.800 т. след изиграването на двете съчетания, а рускините останаха втори с 89.050.

Международната федерация по гимнастика FIG отстрани за две години президента на руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на националния отбор Ирина Винер-Усманова.

Причината е, че Винер оттегли кандидатурата на Наталия Кузмина от изборите за Технически комитет на FIG през 2021 г. и "публични изявления, направени в медиите след поражението на руския отбор по художествена гимнастика на олимпийските игри в Токио 2020, които бяха счетени за злоупотреба и в нарушение на Правилата на FIG, както и неспособността на ответничката да съдейства надлежно на разследването."

Както е известно на игрите в Токио 2020 българският ансамбъл стана олимпийски шампион, а в индивидуалния многобой златния медал спечели израелката Линой Ашрам. По този начин е сложен край на дълголетната хегемония на руските състезателки, а това предизвика Ирина Винер да заяви, че съдийството е било тенденциозно и нарочно са били ощетени както руският ансамбъл, така и двете сестри Дина и Арина Аверини в индивидуалния многобой.  

Веднага след като Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова спечелиха титлата Винер заяви: "Още вчера казах, че това ще се случи, защото още в квалификациите стана ясно, че бутат България, че хегемонията на Русия трябва да бъде преустановена."

Според днешното решение, публикувано на сайта на FIG Дисциплинарният панел решава следното:

"Г-жа Винер-Усманова носи отговорност за нарушаване на Правилата на FIG. Затова г-жа Винер-Усманова няма право да участва, нито да получава акредитация за каквато и да е роля в международно състезание, включително, но не само, да изпълнява длъжност на треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на международно състезание в което и да е одобрено от FIG събитие или състезание, организирано от свързана федерация-членка на FIG за период от две години. Този период ще започне един (1) ден след премахването на защитните мерки на FIG, свързани с войната Русия-Украйна."

В изявлението на FIG се споменава също така, че изявленията на Винер-Усманова са "оскърбителни", но и че тя е проблеми с публични изявления и през 2008 г., с които също е нарушила етичните правила на FIG.

Що се отнася до другото нарушение на правилата на международната федерация - Ирина Винер още през септември 2021 г. заяви, че е оттеглила кандидатурата на Кузмина за изборите за Техническия комитет, "за да подготви нормален кандидат". На 30 октомври обаче FIG отново включи Кузмина в списъка на кандидатите, "в съответствие с временната мярка, предписана от комисията по етика". Впоследствие Винер все пак оттегли кандидатурата и това предизвика разследване срещу действията ѝ.

Още по темата