Медия без
политическа реклама

Еврошампион е отстранен от отбора по щанги преди световното първенство

Христо Христов пожелал да се подготвя сам, но резултатите му са много под изискванията

13 Ноем. 2022

Европейският шампион по вдигане на тежести в кат. 109 кг Христо Христов е под сериозна въпросителна и най-вероятно няма да участва на световното първенство в Колумбия в началото на декември. По-рано днес старши треньорът на Иван Иванов съобщи пред БНТ имената на седем национали при мъжете, които ще пътуват за шампионата, а осмият - Христов, не бе споменат.

Пред "Сега" Иванов внесе яснота по въпроса. Оказа се, че Христов е бил отстранен от тима още на предишния подготвителен лагер, който се проведе във варненския комплекс "Спортпалас". Там 21-годишният варненец, който се класира пети на олимпийските игри в Токио 2020 почти не е тренирал, а на всичкото отгоре е пожелал да се подготвя самостоятелно. 

"Вчера, на състезание за клубния си отбор в германската бундеслига Христо е постигнал скромните 165 кг в изхвърлянето и 191 в изтласкването, което е много слабо постижение. С тези резултати няма смисъл да ходи на световното. Все пак ще разговарям с личните му треньори и ще видим, но засега той не е в сметките ми за първенството в Колумбия", заяви Иванов и добави, че по време на лагера в "Спортпалас" Христов е развалял дисциплината в отбора.

На европейското първенство в Тирана тази пролет Христов стана шампион с двубой от 291 кг (180 и 211). Сега той е записан в предварителните заявки за световното първенство в Колумбия с най-голям двубой от всички участници - 410 кг. Треньорът Иван Иванов му е поставил задача - след като тренира отделно от националите да постигне резултат 175 и 210 кг в отделните упражнения (двубой от 295 кг), но това в момента е далеч от възможностите на варненския щангист.

Така тимът ни за световното е от деветима състезатели, които са на лагер в столичния комплекс "Дианабад". При мъжете се подготвят Ангел Русев (кат. 55 кг), Габриел Маринов (61 кг), Валентин Генчев (67 кг), Божидар Андреев (73 кг), Карлос Насар (89 кг), Дейвид Фишеров и Васил Маринов (102 кг), а при жените - Надежда-Мей Нгуен (45 кг) и Галя Шатова (59 кг).

От тях с най-силни заявки в своите категории за първенството са двама - световният шампион от Ташкент 2021 Карлос Насар (двубой от 400 кг) и европейският първенец от Тирана тази пролет Дейвид Фишеров (405 кг, колкото е записал и катаецът Фарес Албах). Все пак окончателните заявки ще бъдат записани на техническата конференция в Богота два дни преди началото на състезанията, т.е. на 3 декември.

Шампионатът в Колумбия е първа олимпийска квалификация за Париж 2024, което означава, че едно неучастие там прави почти невъзможно класирането за игрите във френската столица.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата