Медия без
политическа реклама

Естония също наложи пълна забрана за тенисисти от Русия и Беларус

29 Юли 2022
Световната №12 Даря Касаткина ще бъде една от засегнатите тенисистки, които няма да бъдат допуснати до участие в турнира "WTA 250" в Талин в края на септември. Първата ракета на Русия наскоро призна, че може да смени своята националност, ако военният конфликт в Украйна не приключи скоро.
ЕПА/БГНЕС архив
Световната №12 Даря Касаткина ще бъде една от засегнатите тенисистки, които няма да бъдат допуснати до участие в турнира "WTA 250" в Талин в края на септември. Първата ракета на Русия наскоро призна, че може да смени своята националност, ако военният конфликт в Украйна не приключи скоро.

Естония стана втората европейска държава, която наложи пълна забрана за достъп на тенисисти от Русия и Беларус до турнири на нейна територия. Прецедента създаде през юни Великобритания, която заради войната в Украйна не позволи на състезатели от двете държави да участват в сезона на трева в Обединеното кралство, включително в най-престижния турнир от Големия шлем - "Уимбълдън".

Мярката, която сега обявиха от Талин, също е свързана с несекващата агресия на Москва спрямо Киев, подкрепяна от Минск. В резултат на най-новата санкция руски и беларуски тенисисти няма да имат право да се включат в естонските спирки от календара на международната федерация (ITF) през следващите месеци, както и в елитния женски турнир от категория "WTA 250" в Талин от 26 септември до 2 октомври.

Засега не е ясно как ще реагират от самата женска професионална асоциация. Миналия месец WTA и АТР определиха рестрикцията на Лондон като "дискриминация" и взеха решение да не присъждат точки на участниците в "Уимбълдън" с цел запазване на равнопоставеността - поради липса на алтернативни турнири в периода му на провеждане, в които евентуално играчите от Русия и Беларус да могат да се включат.

Също така WTA наложи глоба от $1 млн. на организаторите на Откритото първенство на Великобритания, която впоследствие беше обжалвана от лондонския "Ол Ингланд Клъб". В седмицата от 26 септември до 2 октомври обаче има още един заложен турнир за жени в календара - "WTA 125" в Парма (Италия), и може това да спаси естонските тенис власти от подобно строго отношение.

Още от края на февруари руските и беларуските тенисисти нямат право да ползват националните си символи и участват в турнирите единствено като неутрални състезатели. Някои от тях - като руските звезди Андрей Рубльов и Даря Касаткина, не изключиха възможността да помислят за смяна на гражданството си, за да избегнат следващи спънки в кариерите си.

Организаторите на "Уимбълдън" от лондонския "Ол Ингланд Клъб" (AELTC) ще обжалват наложената им глоба от женската тенис асоциация (WTA) заради решението им да не допуснат състезатели от Русия и Беларус до тазгодишното издание на най-престижния турнир от Големия шлем.
Двама водещи руски тенисисти - Андрей Рубльов (№8 в света при мъжете) и Даря Касаткина (№12 в ранглистата при жените), обявиха, че са готови да сменят своето гражданство, ако родината им остане задълго изолирана от международния спорт заради войната в Украйна и това продължи
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата