Quantcast
Държавата ще строи спортен комплекс за €120 млн. до Арена Армеец | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Държавата ще строи спортен комплекс за €120 млн. до Арена Армеец

"Добрият стопанин" ММС планира огромната инвестиция в съсипания от самото ведомство басейн "Червено знаме"
4 986
 facebook

Изцяло нов спортен комплекс трябва да замени съсипания от държавната безстопанственост емблематичен плувен център "Червено знаме" в София. Това съобщи чрез публикация във "Фейсбук" в събота вечер министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е принципал на дружеството "Сердика спортни имоти", отговарящо за занемарения държавен имот на 4-ти километър в столицата.

"На "Червено знаме" ще изградим многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басейн, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито", написа Кралев в социалната мрежа снощи.

Комплексът "Червено знаме" се намира в непосредствена близост до зала "Арена Армеец" и в момента включва в себе си открит и закрит басейн с олимпийски размери; открит и закрит басейн с кула за скокове; трибуни с капацитет за по 2000 зрители както във външната, така и във вътрешната част; волейболната зала "Васил Симов"; зали за баскетбол, борба и стрелба; хотелска част, разположена на 15 етажа.

Всичко това обаче тъне в разруха вече цяло десетилетие, съвпадащо с управлението на трите правителства на Бойко Борисов. Именно след идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. имотът бе прехвърлен от активите на министерството на отбраната към тези на спортното министерство. Това се случи през 2011 г., когато министър на спорта беше Свилен Нейков, а комплексът "Червено знаме" официално затвори врати през 2012 г. и оттогава е оставен на произвола на времето.

 

🏊‍♂ Изоставеният басейн и спортен комплекс "Червено знаме" да бъде прехвърлен от Министерство на спорта на Столична...

Posted by Спаси София on Sunday, January 17, 2021

През изминалата седмица от гражданската организация "Спаси София" два пъти обърнаха внимание на скандалното състояние на държавния имот в сърцето на София. В понеделник активистите изпратиха писмо до ММС и Столична община с предложение комплексът "Червено знаме" да бъде прехвърлен от спортното министерство на общината, "за да може да бъде спасен и ремонтиран". В петък пък независимият общински съветник Борис Бонев направи видео репортаж на място, за да демонстрира тоталната разруха и безстопанственост, която цари в държавния имот.

Реакцията на министър Кралев бе да публикува пространно съобщение във "Фейсбук", в което индиректно отговори на "Спаси София".

"Във връзка със засиления интерес към инвестиционните намерения за спортен комплекс "Червено знаме", Министерството на младежта и спорта има разработено предпроектно проучване, което вече е представено на инвеститори с интерес към обекта. Работните разговори, свързани с проекта, бяха временно преустановени поради пандемичната обстановка.

Терените на комплекс "Червено знаме" ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура.

Прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро. Предвижда се изграждането на многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басейн, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито и други.

Принципал на държавно дружество "Сердика спортни имоти" АД, в чийто капитал са включени терените на комплекса, е Министерство на младежта и спорта. Разпореждане със собствеността на дружеството става чрез разрешение от страна на принципала и със съгласието на Министерски съвет.

Министерството се е доказало многократно като добър стопанин на спортните обекти", написа Кралев.

 

На ”Червено знаме” ще изградим многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за...

Posted by Krassen Kralev on Saturday, January 23, 2021

Прави впечатление, че прогнозната стойност на инвестицията в занемарения от самата държава имот е близо три пъти по-висока от стойността на откритата през 2011 г. зала "Арена Армеец София". Една от първите гордости в портфолиото на премиера Борисов (чието изграждане бе инициирано и започнато от правителството на Сергей Станишев) беше построена за €45 млн. в периода 2009-2011 г.

Впрочем именно строежът на многофункционалното съоръжение унищожи част от комплекса "Червено знаме", тъй като прилежащият паркинг за 1100 автомобила беше изграден върху някогашния открит футболен терен и заобикалящата го атлетическа писта.    

Спортният комплекс "Червено знаме" е построен в периода 1977-1980 г. с инвестиция за около 1 млн. лв. от министерството на народната отбрана. Международното му откриване е през 1985 г. за европейското първенство по водни спортове в София, на което Таня Богомилова печели единствената си континентална титла - на 200 м бруст, както и още два бронзови медала - на 100 м бруст и с щафетата на България на 4х100 м съчетано плуване.

Последният голям форум там е проведен през 2006 г. - световното военно първенство по плуване.

Още

Плувците посочиха с пръст федерацията за допинг скандала

24.02.2021

Обновена

ЯВОР ЕВТИМОВ

2623
Здравният министър трупа ваксинационни точки с олимпийците

17.02.2021

186
Как се претакат държавни милиони през частни джобове

15.02.2021

Обновена

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

6663