Медия без
политическа реклама

Българска шахматистка отново се класира за Световната купа

18-годишната Надя Тончева завърши на 7-о място на европейското първенство за жени

29 Апр. 2024Обновена
Надя Тончева
ECU
Надя Тончева

Във второ поредно издание на турнира за Световната купа по шахмат за жени ще има българско участие. След като през 2023 г. Нургюл Салимова стигна до финала на надпреварата в Баку и така се класира за Турнира на кандидатките за световната титла, през 2025 г. място в елиминационния формат си гарантира Надя Тончева, която игра и миналата година, но отпадна в I кръг.

За да си осигури второ поредно участие за Световната купа, 18-годишната софиянка трябваше да намери място в Топ 10 на европейското първенство в Родос (Гърция). И тя го постигна с победа с черните фигури в последния Х кръг срещу Ханъм Баладжаева от Азербайджан. Така българската тийнейджърка събра 7,5 т., с колкото завършиха състезателките от 2-ра до 9-а позиция в крайното класиране. 

По допълнителни показатели Тончева е на 7-о място. Шампионка с 8.5 т. е Улвия Фаталиева от Азербайджан, а с по 7.5 пред българката са още украинката Наталия Букса, грузинките Лела Джавахишвили и Нино Бациашвили, румънката Ирина Булмага и азерката Гюнай Мамадзада.

Шанс за място в челната десетка имаше и Белослава Кръстева, която също спечели последната си партия - с белите срещу Наташа Бенмесба от Франция, и завърши със 7 т. Толкова имат шахматистките от 10-о до 17-о място, а в крайна сметка Кръстева е 14-а по допълнителни показатели.

С 6 т. Гергана Пейчева е на 48-о място в крайното класиране, Виктория Радева е 69-а с 5.5, а с 4 т. Петя Караиванова е 131-ва от общо 150 участнички, останали до края на европейското. Гросмайстор Антоанета Стефанова се нареди 151-ва с 3.5 т. от осем партии, след като напусна турнира два кръга преди края.

Още по темата