Медия без
политическа реклама

Борецът Кирил Милов е световен вицешампион за втори път

Едмонд Назарян също стигна до финал за титлата

12 Септ. 2022Обновена
bul-wrestling

Кирил Милов не успя да спечели световната титла в кат. 97 ст на класическата борба и при второто си достигане до финала. В схватката за златния медал в белградската "Щарк Арена" 25-годишният дупничанин отстъпи пред една от легендите в категорията - Рубен Алексанян (Арм) с 0:5 т.

Милов, който през пролетта стана европейски шампион, допусна в първата част да бъде пренесен два пъти през мост и изостана с 0:5, а след това на свой ред не успя да се възползва, когато арменецът се защити умело от партер. Така българинът взе второто сребърно отличие от световно първенство в кариерата си след това от дебюта си в Будапеща 2018.

30-годишният Алексанян, който има олимпийско злато, сребро и бронз, завоюва 4-а световна титла (плюс два сребърни). Арменецът има и 5 европейски титли, две сребърни и бронзово отличие.

"Допуснах две грешки в партер. Това му е много силна атака на Алексанян, тренирах за нея, но не успях да се защитя. Ще трябва да тренирам още, за да стигна до световна, а и до олимпийска титла. Не мисля, че Алексанян е някаква особена класа, аз съм един от най-добрите в категорията, но имаше малко липса на концентрация. Рязочарван съм, защото бях дошъл за титлата, но ще тренирам още по-упорито и, дай боже, да взема реванш от Алексанян на олимпийските игри в Париж през 2024 г.", коментира Милов пред камерата на БНТ.

България продължава да няма световно злато в класическата борба вече 11 години. За последно шампион стана албанецът с наш паспорт Елис Гури, който триумфира в кат. 96 кг на първенството в Истанбул през 2011-а.

Утре класиците на треньора Братан Ценов ще имат последен шанс на това първенство, защото Едмонд Назарян се класира за първия си финал на световно първенство при мъжете. Синът на двукратния олимпийски шампион и доскорошен треньор на националния ни тим по класическа борба Армен Назарян стигна убедително до утрешната схватка за златото в кат. 60 кг на първенството в Белград.

Днес в "Щарк Арена" еврошампионът от 2020 г. надви с технически туш (11:0 т.) за 1:46 мин. литовеца Жустас Петравичиус, после се отстрани с 2:1 двукратния шампион на Африка Хайтем Махмуд (Eг). На четвъртфиналите Назарян надви с 2:1 и азера Мурад Мамадов, бронзов медалист от световното през 2021-а и трети на Евро 2022.

На полуфинала Назарян-младши се справи трудно с олимпийския вицешампион Кеничиро Фумита, който е и двукратен световен шампион. Схватката с японеца завърши 5:5 т., но победата е за Едмонд, който последен направи техническа точка.

Така във вечерната сесия утре 20-годишният Назарян ще се бори за първата си световна титла срещу Жоламан Шаршенбеков (Кирг).

 

Днес започнаха схватките и при жените. Световната и 4-кратна европейска шампионка Биляна Дудова загуби втората си схватка - със сребърната медалистка от Токио 2020 и двукратна световна шампионка Айсулу Тининбекова (Кирг) с 2:3 т. След това обаче киргизстанката отпадна и не можа да изтегли поне на репешажи за бронза бълкарката.

 

Още по темата