Quantcast
Бербатов: БФС изопачава писмо от УЕФА | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Бербатов: БФС изопачава писмо от УЕФА

Това е опит да се заблуди футболната общественост, твърди кандидатът за президентския пост
1 539
 БФС
Факсимиле на част от писмото на президента на УЕФА Александър Чеферин до Борислав Михайлов, публикувано на сайта на БФС.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обяви, че от футболния съюз са превели избирателно писмо от шефа на УЕФА Александър Чеферин до Борислав Михайлов. Вчера от БФС се похвалиха с въпросното писмо, като един вид подкрепа от страна на европейската футболна асоциация преди конгреса. Публикувано бе факсимиле на част от писмото и следният превод:

"Скъпи г-н Президент, скъпи Боби

За мен беше истинско удоволствие да Ви видя отново, макар и само онлайн, в скорошната среща на УЕФА за президенти и изпълнителни директори.

Както знаете като дългогодишен член на Изпълнителния комитет, за УЕФА е изключително важно европейският футбол да работи заедно, а 55-те асоциации да говорят в един глас, когато става въпрос за грижите за футбола на нашия континент.

Сигурен съм, че въз основа на богатия Ви опит, ще се справите с предизвикателствата пред вас и разрешаването им в интерес на българския футбол при пълно зачитане на ценностите и разпоредбите на УЕФА.

УЕФА е изградена върху силен и ясен набор от устави. Въпреки че е важна и водеща асоциация - създадена от националните федерации за националните федерации - тези устави подчертават и призовават за независимост и демократични действия за всеки наш член. От съществено значение е предприетите за напред стъпки да работят за високите стандартите на футбола в България и при спазване на принципите на добро управление и всички приложими национални закони.

Искам да подчертая, че една от ключовите ценности на УЕФА е защитата на независимостта на националните асоциации в цяла Европа, затова и сме на Ваше разположение за всякаква допълнителна помощ или насоки, които могат да ви бъдат необходими.

Искрено Ваш,

Александър Чеферин"

Днес Бербатов и екипа му реагираха остро. Дори се намеква, че писмото е пуснато от БФС умишлено часове, след като кандидатурата на Димитър Бербатов бе издигната от няколко клуба, сред които елитните "ЦСКА-София", "Пирин" и "Берое". Конгресът на БФС бе насрочен от Софийски градски съд за 12 октомври, след като бе уважен иск на екипа на Бербатов. 

"За съжаление, веднага след обявяване на нашата кандидатура, ръководството на БФС ОТНОВО показа "високата" си класа и се опита да заблуди футболната общественост", се казва в обръщение от екипа на бившия нападател на "Байер", "Тотнъм", "Манчестър Юн" и др. 

По-нататък е обяснено следното:

"Скъпи приятели, уважаеми журналисти,
въпросното писмо от УЕФА до БФС, качено на официалната страница на нашата федерация, не е писмо, изразяващо подкрепа. То е част от практиката на УЕФА - когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата изпраща писмо с насоки и предложения как да бъдат решени. И винаги - съгласно принципите за честно и прозрачно управление, на каквото държи УЕФА!

Нека обърнем внимание на две изречения от въпросното писмо: "I hope you will now grasp the challenges ahead of you with both hands and resolve them in the best interest of Bulgarian football with the full respect of UEFA values and regulations!" - Ясно е, че УЕФА приканя БФС да се изправи пред предизвикателствата и проблемите, които има, и да ги разреши в името на българския футбол, като спазва и уважава ценностите и разпоредбите на УЕФА. Нещо, което до момента БФС не прави.

Другото изречение е следното: "It is essential that the road ahead works to high standards for football in Bulgaria and in full respect of good governance and any applicable national laws!" - УЕФА се надява пътят напред да води до високи стандарти в българския футбол, при пълно зачитане на критериите за добро управление и прилагане на законите на страната. Добро управление! И да се съобразява със законите на страната!
Тоест, когато българският съд реши, че конгрес трябва да има, БФС е длъжен да се съобрази с това решение, а не да търси всяка възможност да избяга от него!

Но преди всичко трябва да има добро управление, което да уважи подписите на повече от една трета от отборите за свикване на конгрес – нещо, което явно липсва в БФС. И УЕФА учтиво им напомня, че трябва да вземат правилното решение в резултат на волята на отборите!

Както виждате, в писмото ясно е изразено подканването към БФС нещата да се случват честно, демократично и при спазване на принципите и правилата на УЕФА. А тези правила не предполагат неспазване на устава и законите, нито опити да се въведе независим съд в заблуда, нито целенасочена работа срещу исканията на собствените си членове, още по-малко репресия срещу членове на Изпълнителния комитет, или провеждане на конгрес ала 2018 година... Това подканване на УЕФА към БФС се губи в умишлено непрофесионалния превод на текста."

 

Скъпи приятели, Вчера Димитър Бербатов официално стана кандидат за поста президент на БФС. Той беше издигнат както от...

Posted by Р-Еволюцията е тук on Tuesday, September 21, 2021

 

Още

"Левски" най-сетне победи след идването на Станимир Стоилов

16.10.2021

Обновена

505
ПЪРВА ЛИГА, ХI КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

16.10.2021

Обновена

673
Сделката за 300 млн. паунда, която разбуни английския футбол

16.10.2021

714