Медия без
политическа реклама

Асен Василев спъна промените в тотализатора

Вписването на новата управа е отказано заради липса на съгласие от министерството на финансите

30 Авг. 2023
Димитър Илиев и Кирил Петков не крият близките си отношения. Другият съпредседател на ПП - Асен Василев, обаче засега спъва направените промени от Илиев в тотализатора
Аутобилд
Димитър Илиев и Кирил Петков не крият близките си отношения. Другият съпредседател на ПП - Асен Василев, обаче засега спъва направените промени от Илиев в тотализатора

Обявените от министерството на младежта и спорта (ММС) промени в Управителния съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ) не бяха вписани в Търговския регистър и засега са стопирани.

Преди два дни ММС обяви, че сменя изпълнителния директор Ангел Иванов и членовете на УС Таня Андреева и Галина Заркова - кадри на служебния спортен министър Весела Лечева.

На тяхно място за изпълнителен директор бе обявен кадърът на ГЕРБ и близък на спортния министър по линия на автомобилните дела Георги Тарлеков, както и Петър Пейчев (съдружник на ТВ продуцента Евтим Милошев в "Дрийм Тийм", която имаше договор за скандално големи суми с БНТ за излъчване на тегленето на тиражите на тотото) и Рада Гьонова (дългогодишен служител на БСТ).

Само два дни след като партньорът на ПП-ДБ по "сглобка" - Бойко Борисов, избухна ни в клин, ни в ръкав и заяви ". сменят се бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания. промените и на двете места са факт.

Днес обаче вписването им бе отказано. Причината е липса на съгласувателно писмо за промените от министъра на финансите Асен Василев.

В издадените указания към делото по вписване мотивита са: "На основание чл. 13а, ал. 7 от Закона за хазарта и чл. 8, т. 19а от Закона за физическото възпитание и спорта следва да се представи съгласувателно писмо от министъра на финансите относно заявените промени в управителния орган на ДП "Български спортен тотализатор".

На министъра на спорта Димитър Илиев е даден тридневен срок да изпълни указанието, според чл. 19, ал. 2 от Закона за търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ.

Всъщност в подадените документи за регистрация на промените в тотализатора е приложено писмо от ММС до финансовия министър Асен Василев. То е с дата 16 август 2023 г. и с него се иска именно "съгласуване на предложение за освобождаване и назначаване на членове в УС на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор".

Документите за промяна в УС на БСТ бяха подадени в Тъговския регистър 12 дни по-късно, независимо че в тях липсва задължителното одобрително писмо от министерството на финансите. Не е ясно по каква причина Асен Василев не е изпълнил съгласувателната процедура, но именно това е причината новата управа на тотото да не може да започне да функционира.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата