Медия без
политическа реклама

Спортният министър даде тотото на кадър на ГЕРБ

Промените са под благовидния предлог "да се установи справедливо заплащане за всички работещи в БСТ"

28 Авг. 2023Обновена
Почти три месеца след като смени Весела Лечева като министър Димитър Илиев също се зае с рокади в тотализатора
БГНЕС
Почти три месеца след като смени Весела Лечева като министър Димитър Илиев също се зае с рокади в тотализатора

Само два дни след като партньорът на ПП-ДБ по "сглобка" - Бойко Борисов, избухна ни в клин, ни в ръкав и заяви "...сменят се бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания...", промените и на двете места са факт.

Сутринта бяха обявени рокадите в ДКК, а в късния следобед спортното министерство (ММС) съобщи и за разместванията в Българския спортен тотализатор (БСТ). Димитър Илиев е извършил днес промени в УС на БСТ и те вече са отразени в Търговския регистър. 

Освободени са трима членове на Управителия съвет - изпълнителният директор Ангел Иванов, плюс Таня Андреева и Галина Заркова - кадри на служебния спортен министър Весела Лечева.

На тяхно място спортният министър назначава за изпълнителен директор кадъра на ГЕРБ Георги Тарлеков (с условието да заема длъжността до провеждането на конкурс), както и Рада Гьонова и Петър Пейчев. Досегашните членове Гея Холечкова и Радослав Щербаков засега остават, макар и те да бяха назначени от Лечева. 

Според официалното съобщение от ММС промяната цели "подобряване на дейността на БСТ, предприемане на мерки за оптимизация и усвояване на възможностите, които законът предоставя за развитие на държавния оператор с цел увеличаване на генерираните приходи и осигуряване на повече средства за спорт чрез отчисленията от БСТ."

От спортното министерство твърдят също така, че са направени анализи, които показвали, че БСТ не използва пълноценно и ефективно добрите възможности да се развива. "Прилагана е незадоволителна политика относно доходите на заетите в дружеството служители, слаб е и вътрешният контрол", пишат от ММС.

Тези доводи за направени анализи са доста странни на фона на факта, че само преди няколко дни, на въпрос на "Сега" дали Димитър Илиев е правил проверки или ревизии на дейността на предшествениците си и на техните екипи, от ММС отговориха, че това не е правено:

"...до момента, на специализираните звена в ММС, осъществяващи вътрешен контрол в министерството, не са възлагани нарочни проверки на системи, процеси или други обекти във връзка с конкретни дейности, извършени по време на предходни ръководства на ММС."

Друг довод за смяната е, че сегашният борд на тотото е назначен от служебния министър Весела Лечева (б.р. - на 24 август 2022 г.) след бързо проведен конкурс, "завършил с договори с освободените лица, от които притеснително са отпаднали клаузи, даващи възможност на следващото ръководство да взема решения за състава на органите за управление на предприятието".

Според екипа на Димитър Илиев управата на БСТ трябвало да действа "много по-решително, с ясна визия и цели, насочени към постигане на по-добри резултати и съществено по-високи постъпления на средствата за спорт". Не са предоставени обаче данни за сравнение на финансовите резултати на тотализатора.

Освен това министърът щял да намали заплатите на членовете на УС на тотото, тъй като взимали непропорционално големи пари, сравнено с останалите служители в тотализатора. А другата му "важна цел била да се установи справедливо заплащане за всички работещи в БСТ и по-добри условия за труд".

По този начин Димитър Илиев стана поредният спортен министър, който прави промени в тотализатора: 

-- Когато на 7 ноември 2014 г. Красен Кралев замени в ММС служебния министър Евгения Раданова като част от кабинета на ГЕРБ (с премиер Бойко Борисов), само след седмица смени управата на БСТ и назначи за председател на УС бившия борец Живко Вангелов.

-- Радостин Василев стана министър (от ИТН) на 13 декември 2021 г. в в правителството на Кирил Петков и още през януари подхвана тотото - първо с проверка заради "десетки сигнали за нерегламентирани действия на длъжностни лица", а след това смени управата на тотото след поредица скандали.

-- Весела Лечева също смени управата на тотото (назначената от Радостин Василев). Именно нейни назначения са уволнените днес Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова.

 

Кои са новите управници на тотото?

Новият изпълнителен директор Георги Тарлеков, според официалната справка на ММСе "финансист с дългогодишен опит в администрацията, мениджмънта и управлението на финанси и проекти. Придобил е магистърски степени по мениджмънт и маркетинг, банки и финансов бизнес и управление на администрацията. Преди да заеме поста е съветник на министър Илиев по финансовите въпроси".

Най-вероятно това е енигматичният таен икономически съветник на спортния министър, който упорито скри своето име.

В Търговския регистър излиза негово бившо съдружие във фирма за отдаване на коли под наем. Тарлеков също така е бил кандидат на ГЕРБ за  районен кмет на столичния ж.к. Люлин. Освен това е работил като шеф на отдел "Финанси" на община Слатина, а след това и на Връбница, все по времето на кметуването на Йорданка Фандъкова. 

Освен всичко останало Тарлеков е свързан със спортния министър по автомобилна линия - бил е финансист на Българската федерация по автомобилен спорт, която в момента е с отнет лиценз. Дългогодишен президент на БФАС бе бащата на Димитър Илиев - Владимир.

Настоящият спортен министър и бивш автомобилен пилот пък бе сред организаторите на протеста на жълтите павета преди две години срещу отнемането на лиценза на БФАС.  

Рада Гьонова е представена като "служител на БСТ повече от 16 г., с експертиза в областта на хазарта. По образование е юрист, също така е магистър по стопанско управление и по право на Европейския съюз". 

За Петър Пейчев пък е изтъкнато, че "притежава богат опит в реализация на проекти, свързани с аудио-визуални продукти, включително и на такива, финансирани от европейски програми. Бил е управител на водеща продуцентска компания у нас."

В Търговския регистър името на Пейчев излиза като свързан с "Дрийм Тийм Филмс" и "Дрийм Тийм Пикчърс", в които основно действащо лице е ТВ продуцентът Евтим Милошев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата