Медия без
политическа реклама

Ансамбълът на България спечели световната титла

Възпитаничките на Весела Димитрова си осигуриха автоматично и квота за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

16 Септ. 2022Обновена
Момичетата от ансамбъла позират доволни след успешното изиграване на съчетанието с пет обръча.
Фейсбук/БФХГ
Момичетата от ансамбъла позират доволни след успешното изиграване на съчетанието с пет обръча.

Новият ансамбъл на България спечели първата си голяма титла. Отборът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова спечели титлата в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в столичната зала "Арена Армеец".

Възпитаничките на Весела Димитрова, които наследиха ансамбъла, спечелил олимпийската титла в Токио преди година, се представиха отлично по време на дебюта си на шампионат на планетата. Те събраха сбор от 66.600 точки, след като получиха оценки от 33.800 на пет обръча и 32.800 на три ленти и две топки. Това им осигури съответно място и на финалите на тези уреди в неделя. Оценката на обръчи бе висока, въпреки допуснатите неточности, тъй като трудността на съчетанието бешее изключително висока. Представянето на ленти и топки бе достатъчно стабилно, за да осигури крайния сбор и световната титла. Изиграването на това съчетание дори предизвика сълзи у Весела Димитрова.

Това е първа титла за България в многобоя при ансамблите от световния шампионат в Измир през 2014 г.

Освен златните медали, ансамбълът автоматично спечели и квота за олимпийските игри в Париж през 2024 г. Квоти получават и следващите два отбора в класирането - европейските шампионки от Израел, които завършиха тази вечер на второ място (за пръв път в историята си) със сбор от 64.650 т. (33.850 и 30.800), както и ансамбълът на Испания, спечелил бронзовите медали с 63.200 (33.450 и 29.750). Италианките, които бяха определяни като фаворит за титлата, допуснаха грешки на ленти и топки, което в крайна сметка ги извади от борбата за медалите.

 

ЩАСТИЕ СЛЕД УСПЕХА И АМБИЦИЯ ЗА НОВА ОЛИМПИЙСКА ТИТЛА

Селекционерът Весела Димитрова не криеше радостта си след спечелената титла. "Много съм щастлива, че точно в София и с тези дебютантки успяхме да спечели световната титла. Нямах световна титла и силно се надявах и вярвах, че ще го постигнем заедно. Изключително съм щастлива и доволна от децата. Това го репетирахме, тъй като не сме още стабилни и предполагахме, че ще допуснем някои неточности в едното съчетание или в другото. Говорихме с момичетата, че трябва да се борим до край, че не всичко след първото съчетание е загубено. Така че овладяхме много добре емоциите, постараха се изключително и се бориха наистина докрай. Аз се притеснявам за всеки един елемент, за всяко едно мигване и трепване. Така че бях силно притеснена и преди обръчите, и преди лентите, но имах усещане, че момичетата са толкова отдадени на тренировките последните месеци, че ще се справят с всичко. В интерес на истината аз въобще не знаех какви оценки имаме. Дори попитах Михаела Маевска може ли да станем трети, тъй като си мислех, че след грубата грешка на обръчи сме доста назад. Наистина се стараех да не гледам, но просто все едно ми падна камък от сърцето. Такова напрежение изпитвах, защото това е наистина един толкова сложен уред и лентата, и топката, особено в комбинация наистина е доста сложно за изпълнение без грешка. Вече познавам момичетата, както и те мен. Ще си направим още по-хубави и атрактивни съчетания, ще се сработим още повече и смело мога да кажа, че с тези деца бихме могли да атакуваме отново титлата в Париж", коментира Димитрова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?