Медия без
политическа реклама

12 страни от Европа са готови да напуснат ФИФА при световно през 2 г.

21 Окт. 2021
ЕПА/БГНЕС
Джани Инфантино

Поне дузина европейски страни са декларирали готовност да прекратят членството си във ФИФА, ако бъде одобрена идеята за провеждане на световното първенство по футбол през две вместо през 4 години. Болшинството от 55-те национални федерации под егидата на УЕФА пък са изразили генерално намерение да бойкотират най-големия футболен форум при сгъстяване на цикъла му.

Това разкриха пред АП анонимни източници, запознати с проведените във вторник и сряда сондажи от страна на президента на световната централа Джани Инфантино с повечето от ръководителите на футбола на Стария континент. Като цяло идеята за пълна трансформация на глобалния календар е била посрещната с категорична съпротива.

Шест от 12-те най-яростни противници на предложението са скандинавските държави, чиито федерации вече разпространиха съвместна гневна позиция:

"Ако мнозинството от членовете на ФИФА подкрепят провеждането на двугодишно световно първенство, ние от Северните футболни асоциации ще трябва да обмислим по-различни действия и сценарии, които са по-близки до нашите фундаментални ценности, отколкото са настоящите предложения на ФИФА", се казва в общото изявление на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Исландия и Фарьорските о-ви.

Кои са останалите поне шест държави, които са изразили готовност да напуснат ФИФА, може само да се гадае. Но отсега е ясно, че те ще получат подкрепа от УЕФА, след като президентът на европейската централа Александър Чеферин нееднократно се изказа остро срещу плановете на своя колега Инфантино.

УЕФА разпространи остра декларация срещу зародилата се идея на ФИФА за провеждане на световното първенство по футбол през две вместо през четири години.

Самият шеф на световната централа призна, че е имало напрежение по време на разговорите, без да навлиза в конкретика.

"Дискусиите бяха разгорещени, но също и позитивни. Дебатите вероятно ще продължат да бъдат напрегнати - заяви Инфантино, цитиран от Би Би Си. - Познавайки моята собствена страст към футбола, разбирам, че всеки може да има различно мнение. Получихме някои обосновани критики, но и някои ентусиазирани коментари. Важно е всеки да бъде чут. Не сме обсъждали бойкоти. Убеден съм, че на 20 декември ще можем да представим общо решение."

За тази дата е насрочена глобална виртуална среща на всички 211 страни членки на ФИФА, по време на която се очаква да бъде проведено и гласуване на предложената реформа.

Освен от Европа съпротива срещу сгъстяването на световното първенство има и от Южна Америка. Дори всички 65 гласа от двата най-футболни континента (55 от УЕФА и 10 от КОНМЕБОЛ) обаче няма как да повлияят на решението, ако останалите 146 страни подкрепят идеята.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино вече е изпратил уведомително писмо до всички национални федерации във връзка с планираните промени в международния футболен календар, разкри испанското радио "Кадена СЕР".

Още по темата