Медия без
политическа реклама

УЕФА изостри тона срещу идеята на ФИФА за световно през 2 г.

23 Септ. 2021
ЕПА/БГНЕС архив

УЕФА разпространи остра декларация срещу зародилата се идея на ФИФА за провеждане на световното първенство по футбол през две вместо през четири години. От европейската централа призоваха за "подходяща консултация" по темата и изброиха "реалните опасности", свързани с плана на световната организация.

"УЕФА е разочарована от прилаганата методология, която позволява подобни проекти за радикални промени да се рекламират и обсъждат публично, преди да е даден шанс да всички замесени страни да участват в каквито и да било консултации по толкова важни въпроси", пише в изявлението от Нион, публикувано снощи на официалния сайт UEFA.com и споделено във всички канали на организацията в социалните мрежи.

От ръководното тяло на европейския футбол са на мнение, че предложението на ФИФА може да обезцени световното първенство и така световната централа рискува "да подкопае спортните възможности на по-слабите национални отбори". УЕФА също така пита дали проектът ще бъде "устойчив за футболистите" и посочва, че така женските турнири ще бъдат "засенчени и лишени от техните места в календара".

Последните два акцента бяха засегнати и в острите декларации, публикувани от германската (DFB) и португалската (FPF) футболни асоциации, които вече се изказаха против намеренията на ФИФА.

"Това са само част от сериозните тревоги, които поражда предложението на ФИФА още на пръв поглед, и те не може да бъдат разсеяни просто с необосновани рекламни лозунги за предполагаеми ползи от по-плътния календар на финалните турнири на световното първенство", пише гневно УЕФА.

Също така от Нион разкриват, че все още нямат отговор от Цюрих относно желанието на 55-те членки на европейската асоциация да бъде проведена среща между тях и представители на ФИФА, които да разяснят подробности по плана си. От световната централа са насрочили единствено виртуална среща на 30 септември за всички свои членове, на която те ще могат да обсъдят идеята онлайн.

Още по темата