Медия без
политическа реклама

ФИФА предлага да намали мачовете при световно първенство през 2 г.

20 Окт. 2021
Капитанът на аржентинския национален отбор Лионел Меси е пътувал общо 324 569 км от 2014 до 2018 г., изчисли ФИФА.
ЕПА/БГНЕС
Капитанът на аржентинския национален отбор Лионел Меси е пътувал общо 324 569 км от 2014 до 2018 г., изчисли ФИФА.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино вече е изпратил уведомително писмо до всички национални федерации във връзка с планираните промени в международния футболен календар, разкри испанското радио "Кадена СЕР". Мадридската медия съобщи, че разполага с копие от текста, в който основният акцент очаквано е бъдещото провеждане на световното първенство през две вместо през 4 години.

Промяната трябва да влезе в сила от 2026 г., като според идеята на световната федерация това трябва да доведе до намаляване на натоварването за топиграчите. Планът предвижда футболистите да са на разположение на националните си отбори 30 дни в годината, а не 50 както досега.

Предлага се свиване на квалификационния цикъл за мондиала, като за да се класира за финалния турнир, всеки отбор ще изиграва само по 7 срещи. За сравнение, в момента тимовете в Южна Америка играят 18 квалификационни двубоя, а тези в Европа - по осем или десет.

Селекционерът на националния отбор по футбол Ясен Петров ще вземе участие тази седмица във важна дискусия за бъдещето на играта в световен мащаб.

Има два варианта за провеждане на световните квалификации в бъдеще: в два прозореца - през октомври и март, или само в един - в рамките на 28 дни през октомври, в който националните първенства да бъдат прекъсвани за месец. Също така вече е решено, че от Мондиал `26 нататък на световно първенство ще участват 48 вместо 32 отбора.

В своето писмо ФИФА също така мотивира намеренията си с оплакването на мнозина играчи от напрежението от претоварения график. Като конкретен пример за ефекта от предстоящата реформа е цитирана статистика за суперзвездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси, според която аржентинският голмайстор е пропътувал общо 324 569 км от 2014 до 2018 г. Според изчисленията на световната централа ако нововъведенията бъдат приети, дистанцията за футболист от подобен ранг в периода 2026-2030 г. ще намалее повече от два пъти до 157 348 км.

Засега обаче намеренията на ФИФА срещат яростен отпор както от европейската централа УЕФА, така и от южноамериканската КОНМЕБОЛ.

УЕФА разпространи остра декларация срещу зародилата се идея на ФИФА за провеждане на световното първенство по футбол през две вместо през четири години.

Още по темата