Медия без
политическа реклама

С ропот срещу съда ЦИК одобри нови изборни протоколи

Според зам.-шефа на комисията Росица Матева книжата и сега не изпълняват задължителните указания на съдиите

04 Март 2023Обновена
Така изглеждаше протоколът от 2021 г., когато се отчитаха поотделно гласовете от хартията и машините.
Така изглеждаше протоколът от 2021 г., когато се отчитаха поотделно гласовете от хартията и машините.

Седмица след като столичният административен съд отхвърли изготвените от Централната избирателна комисия (ЦИК) образци на протоколи за изборните резултати, комисарите приеха нови варианти.

Това стана с ясно изразена неохота от страна на членовете на комисията, избрани от квотите на „хартиената коалиция“. Те наложиха преди две седмици протоколи, в които се смесваха резултатите от двата вида хартиени бюлетини – класическите и машинните. Така на практика елиминираха възможността да се сравняват изборните резултати в протоколите със записите в паметта на машините.

Това предизвика огромен скандал между членовете на ЦИК, а ПП-ДБ и „Левицата“ оспориха това решение в съда. Той се съгласи с мотивите им и задължи комисарите да приемат нови изборни книжа, в които да се отчитат поотделно резултатите от двата вида гласуване. Днес, по-малко от месец преди вота на 2 април, ЦИК най-накрая преправи протоколите.

Това не се случи без поредната разправия. Спора поде Емил Войнов, представител на БСП, който държеше да коментира съдебното решение. Той изтъкна, че в Изборния кодекс липсват разпоредби, които да указват, че трябва отделно да се отчитат двата вида гласувания. Затова, според него, съдът в своите мотиви не се позовавал на законови текстове, а на "езиков анализ и разума на закона". "Тъй като аз уважавам съда, не можа да си позволя да кажа, че законът беше дописан от съдебния състав по това дело", допълни Войнов, като така подсказа, че всъщност мисли точно това.

В комисията бяха представени два варианта за отчитане на изборните резултати, обсъдени преди това в работна група на ЦИК. Стана ясно, че разликата между тях е във визуалното оформление на документите, не и в обема информация, който съдържат. Войнов коментира, че каквото и да се приеме, само ще усложни работата на секционните избирателни комисии. Той също прогнозира, че ще има множество грешки, както и забавяне при предаването на изборните книжа в районните комисии, както се случи на вота през април 2021 г., когато също имаше смесено гласуване с хартия и машини. "Тогава обаче законът ни задължаваше да има сложен протокол. Според мен сега ни задължава не законът, а съдът", натърти Войнов.

Подкрепиха го комисарите от квотата на ГЕРБ, които също обявиха, че очакват сериозни проблеми след края на изборния ден. Недоволна от новите изборни книжа остана и Росица Матева - зам.-председател на ЦИК, която активно се бори за разделно отчитане на вота. Тя обяви, че новите варианти на протоколите не само няма да бъдат достатъчно ясни за секционните комисии, но и не изпълняват задължителните указания на съда, според който двата вида гласувания трябва да се отчитат чрез разделно броене на бюлетините и вписване на резултатите поотделно. Този път обаче тя се оказа единственият член на ЦИК, който гласува "против".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, хартиена коалиция

Още по темата