Медия без
политическа реклама

След скандал в ЦИК говорителят Цветозар Томов напусна поста си

Повод станаха споровете между комисарите как да изглеждат протоколите за изборните резултати

20 Февр. 2023Обновена
Цветозар Томов
Илияна Кирилова
Цветозар Томов

Както се очакваше, промените в Изборния кодекс, приети под натиска на „хартиената коалиция“, започнаха да предизвикват сериозно напрежение в Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес членът на комисията Цветозар Томов напусна поста си на неин говорител. Това стана след скандал между изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите поправки, измислени от ГЕРБ-СДС, на предстоящите избори на 2 април ще се гласува с два хартиени бюлетини – класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините. Това странно нововъведение предизвика драматични сблъсъци в парламента, а сега и сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили. Членовете на ЦИК се разделиха на два лагера - единият, съставен от представителите на "хартиената коалиция", подкрепени този път и от представителите на ИТН, настояваше в протокола да се вписват сумирани гласовете от двата вида бюлетини, а другият - да са в отделни графи, за по-добър контрол. Победи първият лагер.

БИТКАТА

На днешното заседание на ЦИК образците на протоколите бяха представени от члена й Емил Войнов, който традиционно е натоварен с изработването на изборните книжа. Той е от квотата на БСП – една от трите формации в „хартиената коалиция“, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. След него зам.-шефът на ЦИК Росица Матева направи редица предложения за промени в образците, които се свеждаха до това секционните комисии да броят и попълват в отделни графи гласовете от двата вида хартиени бюлетини. Докато докладчикът Войнов настояваше да се запишат в протоколите само сумираните резултати от различните видове гласувания. Разбра се, че източникът на идеите на Матева е Общественият съвет към ЦИК, който ГЕРБ се опита да закрие миналата година.

Цветозар Томов посочи, че вариантът на Войнов създава риска да не могат да се установят и отстранят грешките при попълването на протоколите. Той подкрепи предложението на Матева, което, по думите му, би отстранило опасността да не могат да се сравнят резултатите от двата вида гласувания поотделно. Според Томов секционните комисии, така или иначе, ще броят различните бюлетини поотделно и няма да бъдат натоварени излишно, ако се отчитат гласовете поотделно.

Започна дебат, който беше рязко прекъснат от Ерхан Чаушев от ДПС. Той внезапно вдигна скандал, докато Матева се аргументираше, като нападна председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че му "изключва телефона". Недоумяващата Нейкова се опита да го парира, но Чаушев продължаваше да крещи, извън микрофона. Матева успя да вземе думата, за да заяви, че комисиите няма да имат проблем да преброят и сумират гласовете от двата вида бюлетини. Войнов възрази, че без сумиране изборната администрация ще бъде улеснена.

Намеси се Йорданка Ганчева, назначена от ГЕРБ, която намекна, че Томов и Матева не са запознали предварително колегите си с направените предложения, и ги упрекна, че предпочитали да излагат идеите си в медийни участия. Това беше малко объркващо - все пак Томов и Матева бяха двамата избрани говорители на комисията и е нормално да общуват с медиите. "Всяко сумиране води до грешки", включи се и Георги Баханов, също издигнат от ГЕРБ. Накрая дебатът се обърна на заяждане кой кога и какво бил казал, и предложил, и кой на кого е попречил.

РЕЗУЛТАТЪТ

При гласуването предложенията на Росица Матева бяха отхвърлени, макар че внезапно Емил Войнов застана в нейния лагер, като заяви, че така по-ясно ще бъдат отчетени гласуванията с различните бюлетини. Одобрени бяха неговите варианти на книжата.

Камелия Нейкова коментира, че така няма да може да се сверяват данните от машинното гласуване с данните от протокола. "По този начин би се затруднила евентуална проверка в случаите, когато на предходни избори е било установявано, че има разминаване между потвърдените гласове от машинно гласуване и вписаните в протоколите при преброяване на контролните разписки", мотивира се шефът на ЦИК.

Цветозар Томов констатира, че се подлага на опасност честността на изборния процес, и заяви, че при тази ситуация не може повече да изпълнява функциите на говорител. Така Матева остава сама да представлява ЦИК пред медиите.

РЕАКЦИИТЕ

Малко по-късно бившият министър на електронното управление и ексдепутат от ДБ Божидар Божанов обяви в социалните мрежи, че вероятно десницата ще обжалва приетото от ЦИК решение в съда. По думите му, така "ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция".

Привечер от коалиция "Левицата", събрала множество бивши кадри на БСП, също обявиха, че ще поискат от съда да отхвърли решението на изборните комисари. Това съобщи Мая Манолова - водач на "Изправи се, България", която участва в лявото обединение. "След като хартиената коалиция в парламента премахна машинния протокол (пригледен и неомазан от партийни ръчички), хартиената коалиция в ЦИК (ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН) премахна графата от протокола за отбелязване на гласовете от машинния и хартиения вот", написа Манолова във Фейсбус. Бившата социалистка алармира, че на изборите предстоят "чудовищни измами", и сега "хартиената коалиция се опитва да прикрие следите си".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, Цветозар Томов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?