Медия без
политическа реклама

Статуквото се пребори за съсипването на машинния вот

ГЕРБ, БСП и ДПС утвърдиха абсурдната практика да гласуваме с два вида хартиени бюлетини, които ще се броят на ръка

23 Дек. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пленарно заседание на 48-мо Народно събрание

Пленарно заседание на 48-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Thursday, December 22, 2022

Скандалните промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, бяха повторно утвърдени днес от парламента с гласовете на тройката, станала известна като "хартиената коалиция". Със 125 гласа те отхвърлиха ветото, което президентът Румен Радев наложи над поправките, с които фактически се въвеждат два вида хартиени бюлетини - едната е класическата хартиена бюлетина, а другата ще бъде отпечатвана от машина след гласуване. Машинно отчитане на гласовете вече няма да има, всичко ще се брои отново на ръка - с всичките последващи рискове и проблеми, включително пълното обезсмисляне на устройствата, които вече няма да се ползват като форма на електронен вот.

Срещу тези промени се обявиха ПП, "Възраждане", ДБ, БВ и независимият депутат Явор Божанков, но техните 101 гласа не бяха достатъчни, за да спрат "хартиената коалиция". От десницата обявиха, че ще търсят подкрепа от другите парламентарни групи, за да съберат необходимите 48 депутатски гласа, с които да атакуват закона пред Конституционния съд.

Възраженията на президента срещу промените в кодекса бяха в няколко посоки. Първо, той посочи, че правото на избор на гласоподавателите не се отнася до метода на гласуване, който трябва императивно да се определя от парламента. Второ, Радев изтъкна, че с въвеждането на т.нар. „бюлетина от машинно гласуване“ (която по същество е друг вид хартиена бюлетина – бел.а.) на практика се заличава смисълът на машинния вот, тъй като въпросните бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии. Държавният глава възрази, също така, че не е добре уреден въпросът с достъпа до изходния код на софтуера на машините и т.н. Ветото вече беше отхвърлено в парламентарната правна комисия - също с гласовете на "хартиената коалиция".

Ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс беше разгледано и отхвърлено от парламентарната правна комисия днес следобеда. Както се очакваше, това стана с гласовете на „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

"ВОЛЯТА НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ"

От името на "хартиената коалиция" шефът на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков, който е депутат от ГЕРБ-СДС, представи обширно тълкуване на промените. То беше предназначено, както той се изрази, „за всички, които не са ги разбрали“. Стана ясно, че има предвид най-вече президентската администрация, която е „формулирала мотивите на ветото без да разбере целите на закона“, както високомерно обясни Чолаков.

Герберският юрист изрично посочи, че промените в кодекса са приети от Народното събрание и в този смисъл представляват акт на парламента, а не на отделни формации. Така на практика той свали политическата отговорност за поправките от „хартиената коалиция“ и я прехвърли върху законодателната институция. По тази логика Чолаков подреди поясненията си, като приповдигнато ги обозначи като „волята на законодателя“.

Той подчерта, както винаги правят защитниците на хартията, че гражданите трябва да могат да избират дали да гласуват с произвеждана от машина бюлетина или с предварително отпечатана хартиена бюлетина. „Законодателят допуска, че машината може да се повреди, хартиената бюлетина – не“, обяви Чолаков. По думите му, това, че хартията заменя устройствата в случай на повреда, е достатъчно доказателство, че всъщност хартиените бюлетини са базов метод на гласуване. Пропусна обаче факта, че с новите машинни бюлетини на практика машинният вот се премахва като вид електронен вот.

Депутатът категорично отхвърли твърденията, че смесеното гласуване – с машини и хартия, може да бъде противоконституционно, каквито твърдения се промъкват във ветото. „Правото във всяка секция да може да се избира между гласуване с машина или с хартия не може да бъде оспорено по никакви логика или с никакви съображения, най-малкото на плоскостта на Конституцията“, наблегна Чолаков. Отново без да обърне внимание на факта, че избирателят всъщност ще избира между два вида хартиени бюлетини.

Той заговори за грешка в машината, когато стигна до въпроса за връщането на ръчното броене на бюлетините, заради което отпадна машинният протокол. „Ако хората могат да допуснат грешка, то и софтуерът на машината може да допусне грешка в своята памет. Грешка, допусната от хората, е проверима и отстранима, докато грешка в софтуера – не“, смята юристът от ГЕРБ-СДС. Така напълно пренебрегна чудовищния брой недействителни гласове, които имахме на избори преди въвеждането на машините.

Според него това, че машините досега отпечатваха протокол с изборните резултати, е стимулирало избирателните комисии да не се занимават с броене на машинните разписки. Това, на свой ред, елиминирало човешкия контрол върху машините. „Премахването на машинния протокол следва да се тълкува като превантивна мярка пред нарушения на буквата и разума на закона, а именно човешки контрол върху изборния резултат“, твърди Чолаков. Без въобще да обърне внимание на възможността човешкият контрол да служи за манипулиране на резултатите.

По отношение на бюлетината, която вече трябва да отпечатва машината, Чолаков даде следното особено тълкувание. Първо, той обясни, че новата машинна бюлетина е всъщност „разписката, излизаща от машината при досегашния модел машини“. И добави: „Използваните понятия специална хартия и специална защита (в новите промени в кодекса – бел.а.) следва да се разбират като възможност за Централната избирателна комисия (ЦИК) по своя преценка и със свое решение да установи допълнителни изисквания към вида хартия, ако това е целесъобразно, и да предвиди интегрирането или отпечатването върху бюлетината от машинно гласуване, в случая разписката, на такива допълнителни кодове, символи, знаци и други, които да направят невъзможно противозаконното внасяне, гласуване или изобщо попадане в урните на бюлетини от машинно гласуване, отпечатани извън секцията.“

Така Чолаков на практика каза, че досегашните машинни разписки остават – само че ще се наричат машинни бюлетини. А въпросът за това каква хартия да се използва за направата им ще се решава от ЦИК по целесъобразност, тоест, каквото комисарите решат, че е възможно, това ще се случи.

Накрая по отношение на секциите в чужбина той обясни, че броят им трябва да се определя според това дали държавата може да изпрати достатъчно свои представители, които са участват в секционните комисии. А бройката на машините за вота в чужбина да се определя според това дали има достатъчно техници, говорещи български, които да ги обслужват. Така фактически се поставят бариери, които ще зависят от съвсем субективни фактори.

ПОПРАВИМИ ГРЕШКИ

Изказването на Чолаков възмути противниците на хартията. Петър Петров от "Възраждане" напомни за стотиците хиляди невалидни гласове, които събирахме на изборите преди машините. И подчерта, че поправките в Изборния кодекс на "хартиената коалиция", които премахват машинния вот, няма да направят нищо за изправянето на подобни грешки. Накрая предрече, че отново ще трябва да очакваме толкова недействителни бюлетини и на следващите избори.

"Лъжа е, че хората ще имат избор. Те ще гласуват само с хартиени бюлетини. Машините вече не съществуват", изтъкна Милен Матеев от ПП. Той се ядоса на претенциите на Чолаков, че промените в кодекса са акт на Народното събрание, за които всички депутати ще носят отговорност. "Не искам да нося отговорност за манипулациите на следващите избори! Моля ви, не се крийте зад мен!", обърна се Матеев към шефа на правната комисия.

А Божидар Божанов от ДБ припомни, че печатницата на БНБ няма техническата възможност да напечата новите бюлетини за евентуални предсрочни избори през пролетта на 2023 г.

Чолаков, от своя страна, отново се изказа пренебрежително за президентското вето: "Мотивите (към ветото - бел.а.) са слабички и това го казват други специалисти." И увери, че проблем с хартията за новите бюлетини няма да има.

Да го подкрепи излезе депутатът от БСП Петър Кънев, който е в печатарския бизнес. Той посочи, че действително произвеждането на специализирана хартия с воден знак би отнело от 6 до 8 месеца, както заявиха от БНБ. В бюлетините обаче водни знаци нямало, използвала се обикновена офсетова хартия, на която са отпечатани няколко защити, които са известни само на печатницата на БНБ.

На изказването му реагира ядосано Калина Константинова от ПП, която беше изпратила запитване до централната банка по темата, а Кънев от парламентарната трибуна я нарече "Калинчето". "Нямаме интимни отношения с г-н Кънев, за да ме нарича Калинчето", възмутено каза Константинова. Напомни, че била наречена също "девойчето" - определение, което според нея е сексистко. Много депутати обаче не бяха съгласни, както се разбра от понеслите се подигравателни възгласи от залата. Константинова помоли да я уважат като техен колега народен представител. Водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС омаловажи случая, като й каза, че "г-н Кънев с толкова любов ви нарече Калинчето".

ПРИОРИТЕТНО

Оказа се, че връщането на хартиената бюлетина е по-приоритетно за парламента, отколкото държавния бюджет. Или поне такова беше желанието на „хартиената коалиция“. Тройката, която разполага с мнозинство, наложи на останалите политически сили ветото на президента да се разгледа най-напред в последния работен ден на депутатите за тази година.

Това стана след цял час препирни в пленарната зала. Противниците на "хартиената коалиция" упорито се опитваха да наложат друг дневен ред. Накрая председателят на парламента Вежди Рашидов се ядоса и напук на протестите обяви началото на обсъждането на ветото. "Хайде стига с този панаир! Започваме да работим!", прокламира той.

Още по темата