Медия без
политическа реклама

Назрява политическа буря заради повредените от хартията машини

Проблемът с отпечатването на бюлетините ще въвлече и ЦИК, и партиите, и "Сиела"

03 Апр. 2023
Немалко машини дадоха грешка, когато трябваше да се отпечати бюлетината.
Асоциация Прозрачност без граници
Немалко машини дадоха грешка, когато трябваше да се отпечати бюлетината.

Обяснението „Проблем с хартията“, което вчера се чуваше целия ден в докладите за дефектирали машини за гласуване, е на път да провокира пореден политически взрив, в центъра на който ще бъде Централната избирателна комисия (ЦИК).

На вота на 2 април рязко се увеличиха машините, които излязоха от строя. Докато на изборите през октомври м.г. ЦИК отчете 32 аварирали устройства, сега бройката им е поне 95. Поне така твърдеше председателят на комисията Камелия Нейкова вчера след края на изборния ден, макар че малко по-рано се завъртяха и по-високи числа.

Фактът е, че поне стотина избирателни секции трябваше да се лишат принудително от машинно гласуване и да преминат изцяло на хартия. И много често в протоколите, които секционните комисии пращаха на ЦИК по този повод, се говореше за проблеми с хартията, от която се отпечатват машинните бюлетини. Те бяха въведени от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС в края на 2022 г., вместо контролните разписки. Не се даде почти никакво технологично време, за да се пробва дали нововъведението е съвместимо с машините, които ползваме на избори.

По свидетелства на членове на избирателни комисии и наблюдатели повредените машини отпечатват парчета хартия, на които или няма нищо, или има някакъв частичен текст, който просто не може да мине за бюлетина. Има и докладвани случаи на неотпечатани докрай и разкъсани бюлетини. Тези неща сочат към някаква несъвместимост между устройствата и ролките хартия за машинните бюлетини. Оттук и обяснението „Проблем с хартията“.

В ЦИК обаче не дават признаци, че възнамеряват да припознаят такъв проблем, точно обратното. Росица Матева, говорителят на комисията, настояваше, че отговори за проблема трябва да се търсят от частната фирма „Сиела Норма“, на която бяха възложени основните дейности, свързани с машинния вот – инсталация, логистика, транспорт, поддръжка. В същата посока заговори и комисарят от квотата на ДПС Ерхан Чаушев, който вчера буквално избухваше всеки път, когато на заседанието на ЦИК се споменаваше за проблем с хартията, а това ставаше често.

Започнаха да се чуват и политически изказвания - бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ПП-ДБ) обяви, че ролките хартия не са подходящи за машините, и вината за това е на „хартиената коалиция“. А изборни наблюдатели констатираха, че хартията не е била тествана в достатъчна степен.

Тези конфликтни мнения предпоставят нов сблъсък около изборните технологии, който може да се развие в доста посоки – между ЦИК и политически формации, между комисията и „Сиела“, както и вътре в самата комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, машинно гласуване

Още по темата