Медия без
политическа реклама

Жозеп Борел: Изваждаме още руски банки от системата Суифт

Очаква се шестият пакет санкции срещу Москва на ЕС да включи и "Сбербанк", както и прогресивно спиране на вноса на руски петрол

03 Май 2022
БГНЕС

Шестият пакет от санкции на ЕС спрямо Русия ще включва изтегляне на други банки от системата за трансакции Суифт. Това заяви днес дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел по време на визита в Панама, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тези санкции ще засегнат банковия сектор, ще има други руски банки, които ще излязат от Суифт, а в енергийния сектор, ние сме в процес на работа, за да подготвим предложения, които ще позволят да се ограничи енергийният внос от Русия, по-специално петрола", каза Борел.

Очаква се по-късно днес ЕК да предложи шести пакет от санкции срещу Русия, който ще включва график за прогресивно спиране на вноса на руски петрол, съставляващ 30 процента от петролния внос на ЕС. Смята се, че най-важната руска банка "Сбербанк", която има 37 процента дял от пазара, също ще бъде изключена от Суифт.

Страните от ЕС може да одобрят въвеждането на постепенно петролно ембарго и санкции срещу най-голямата руска банка Сбербанк още следващата седмица.
Европейският съюз подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия. Това е обяснила пред "Билд ам зонтаг" Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата