Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС готви нови санкции срещу банковия и петролен сектор на Русия

17 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия. Това е обяснила пред "Билд ам зонтаг" Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. 

"Насочили сме се в дълбочина на банковия сектор, особено към "Сбербанк", която държи 37% дял в него. Разбира се, обсъждат се и петролни въпроси", е коментирала фон дер Лайен. 

"Сбербанк" досега бе подминавана от санкции на ЕС, тъй като през нея и "Газпромбанк" преминават основните плащания за руски петрол и природане газ. ЕК продължава да купува суровини от Русия въпреки войната в Украйна, припомня БНР. Според председателя на ЕК в момента се работи по по-сложни механизми, така че петролът също да може да бъде включен в санкциите. "Важно е да прекратим потока на приходи към Путин. Ключово е той да не получава по-добри цени на пазари извън ЕС за доставки, които иначи биха били за съюза", изтъкнала е още тя. Фон дер Лайен е подчератала и значимостта на доставките на оръжие за Украйна. 

Още по темата