Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС налага петролно ембарго и санкции срещу Сбербанк следващата седмица

30 Апр. 2022
БГНЕС/ЕПА
Още преди десетина дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна и той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия.

Страните от ЕС може да одобрят въвеждането на постепенно петролно ембарго и санкции срещу най-голямата руска банка Сбербанк още следващата седмица. Досега Съюзът избягваше да санкционира банката, чрез която се плаща доставката на руския газ, пише New York Times, позовавайки се на дипломати и високопоставени европейски чиновници.

Интензивните преговори за налагане на допълнителните санкции срещу Русия ще продължат този уикенд преди Европейската комисия да направи окончателно предложение за шестия пакет от санкции, пише БГНЕС.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в сряда и се очаква окончателно одобрение на пакета.

Петролното ембарго ще бъде най-голямата и важна нова стъпка в пакета от санкции. Той ще включва и рестрикции срещу Сбербанк, която досега успя да избегне ограниченията, както и допълнителни санкции срещу руски граждани.

Ембаргото вероятно ще важи първо за руски танкерен петрол, след това за тръбопроводен. Въвеждането му вероятно ще отнеме няколко месеца. Вероятно обаче и в двата случая ЕС ще позволи на своите членове да прекратят съществуващите договори с руски петролни компании по схема, подобна на предварително одобреното ембарго за въглища, на което бяха дадени 4 месеца за въвеждане.

Високопоставените служители отбелязват пред вестника, че позицията на Германия е била много важна за завършване на разработването на новия пакет от санкции. Най-голямата икономика на ЕС внася около една трета от петрола си от Русия, и е най-големият платец на средства за енергия, постъпващи в руския държавен бюджет. Въпреки това Германия официално обяви, че няма да наложи вето на решението на ЕС за налагане на петролно ембарго на Русия. Доскоро Германия блокираше всякакви санкции срещу Сбербанк, но сега е променила решението си.

Европейският съюз подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия. Това е обяснила пред "Билд ам зонтаг" Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

 

Още по темата