Медия без
политическа реклама

Жертвите от ужасяващия пожар край Александруполис са вече 27

Телата на загиналите са открити в две групи и се предполага, че са нелегални мигранти

22 Авг. 2023Обновена
Фермер евакуира магарето си в района на Фили, недалеч от столицата Атина
BGNES/EPA
Фермер евакуира магарето си в района на Фили, недалеч от столицата Атина

Горските пожари край гръцкия град Александруполис отнеха живота на още двадесет и шест души, след като вчера беше открито тялото на един загинал, съобщи гръцката телевизия „Скай“, цитирана от БТА.

След първоначалната информация от говорителя на пожарната Янис Артопиос за смъртта на 18 души, за които се смята, че са мигранти, тъй като няма подадени сигнали за изчезнали хора в района, огнената стихия в националния резерват Дадия в района на Лефкими, Североизточна Гърция, отне живота на още осем души. Така броят на откритите днес изпепелени тела на предполагаеми мигранти се увеличи до 26. 

Артопиос подчерта, че съобщенията, изпращани от спешния номер 112 за евакуация на районите, се предават и на мобилни телефони от чужди мрежи, които се намират в района.

Телата са открити в две групи, а на място е изпратен екип на полицията за идентификация на загиналите.

A huge wildfire rages on into its second day in northern Greece. The forest fire broke out early Saturday near the village of Melia, east of the town of Alex...

Претърсванията в района продължават.

Големият пожар в Александруполис не стихва четвърти пореден ден, като в района вече са евакуирани девет селища. Борбата с пожарите продължава и в префектурите Родопи, Беотия, Кавала и островите Евбея (Евия) и Китнос. Вчера пожарът в Беотия, Централна Гърция, отне живота на още един човек.

Greece on Tuesday was battling a growing wildfire front that killed two and forced widespread evacuations in the second deadly wave of fires in a month. #Gre...

Поради силно ограничена видимост е затворена магистралата в двете посоки от Александруполис към Комотини, съобщава и БНР.  Жителите на крайните квартали на Александруполис се евакуират по обходни маршрути. С частни яхти и кораб на бреговата охрана транспортират хората и по море. Собствениците на хотели съобщават, че туристите са напуснали още преди два дни. Огънят изпепелява всичко по пътя си - къщи, коли, заведения, съобщават доброволците. На място действат и сили на армията с лекари и военна техника. Гаси се активно и по въздуха. Работи се при много трудни атмосферни условия със силен вятър и температури около 40 градуса.

В централна Гърция в област Беотия евакуират жителите на девет села в близост до мащабен огнен фронт от над 10 километра. Само на няколко километра от Атина гори индустриална зона.
И районът на Халкидики не остана незасегнат от огъня днес. Има пожар в горски район, който е далеч от хотели и няма опастност за туристите. По спешност Европейският съюз изпраща днес седем самолета за гасене. Шест държави помогнаха с пожарникари.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гърция

Още по темата