Медия без
политическа реклама

Зеленски: Русия използва храната и електроенергията като оръжия

Утре пред Съвета за сигурност на ООН ще бъде представена украинската мирна формула

19 Септ. 2023Обновена
Володимир Зеленски
БГНЕС
Володимир Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски заеха централно място в Общото събрание на ООН във вторник. В Ню Йорк е и българският президент Румен Радев. Той участва в лидерски диалог за изпълнението на целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, припомня Bulgaria On Air.

Веднага след пристигането си в Ню Йорк Володимир Зеленски посети ранени украински войници, които се лекуват в болницата "Стейтън айлънд". В своята реч той заяви, че Русия се въоръжава не само срещу Украйна, но и срещу други страни. "Русия използва цените на храните като оръжие. Въздействието се простира от атлантическото крайбрежие на Африка до югоизточна Азия", заяви той.

Зеленски призовава страните да подкрепят Украйна за временен морски коридор за износ, за да се гарантира, че хранителните продукти от страната са налични на световния пазар. Зеленски допълни, че е ''тревожно'' да се види как някои европейски държави ''разиграват солидарност в политическия театър'', имайки предвид решението на Полша, Словакия и Унгария да наложат свои собствени ограничения върху вноса на украинско зърно.

Зеленски допълни, че светът е свидетел как Русия използва и електроенергията като оръжие. "Сега тази заплаха е още по-голяма. Русия не само разпространява своите ненадеждни технологии за изграждане на атомни електроцентрали, но и превръща електроцентралите на други страни в истински мръсни бомби", каза украинският президент. 

Той припомни, че е представил очертанията на украинската мирна формула по време на видео обръщението си от миналогодишното Общо събрание на ООН. Сега обаче планира да представи подробностите на утрешния Съвет за сигурност на ООН. Повече от 140 държави и международни организации напълно или частично са подкрепили формулата, съобщи Зеленски.

В своята реч президентът на САЩ Джо Байдън пък призова световните лидери да застанат до Киев срещу руската агресия, като същевременно засегна напрегнатите отношения на Вашингтон с Китай. 

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Общото събрание на ООН да спре "наглата агресия" на Русия в Украйна, като заяви, че в противен случай независимостта на всички държави ще бъде изложена на риск. "Трябва да се противопоставим на тази нагла агресия днес, за да възпрем други бъдещи агресори утре", каза Байдън в речта си, предава БГНЕС.

"Ние твърдо подкрепяме Украйна в усилията ѝ да постигне дипломатическо решение, което да осигури справедлив и траен мир. Само Русия носи отговорност за тази война. Единствено Русия има властта да прекрати тази война незабавно", заяви Байдън. "И само Русия е тази, която стои на пътя на мира. Защото цената на Русия за мира е капитулацията на Украйна, територията на Украйна и децата на Украйна", добави Байдън.

Говорейки за климата Байдан обърна внимание, че "цялото човечество" е изложено на риск от климатичната криза.

"Рекордни горещини в Съединените щати и Китай. Горски пожари, опустошаващи Северна Америка и Южна Европа. Пета година на суша в Африканския рог. Трагични наводнения в Либия, при които загинаха хиляди хора. Взети заедно, тези моментни разказват за това какво ни очаква, ако не намалим зависимостта си от изкопаемите горива и не започнем да защитаваме света си от климатичните промени. От първия ден на моето управление Съединените щати се отнасят към тази криза като към екзистенциална заплаха, каквато тя е не само за нас, но и за цялото човечество."

Президентът на САЩ увери, че конкуренцията с Китай не бива да прераства в открит конфликт.

"Що се отнася до Китай, искам да бъда ясен и последователен. Стремим се отговорно да управляваме конкуренцията между нашите страни, така че тя да не прерасне в конфликт", каза Байдън в речта си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?