Quantcast
Вашингтон: Спрете незабавно строежа на “Турски поток” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вашингтон: Спрете незабавно строежа на “Турски поток”

Америка заплашва със санкции компаниите, които изграждат новите руски газопроводи в Северна и Южна Европа
Обновена
26 582
 БГНЕС
Строителството на "Балкански поток" ("Турски поток 2") през България напредна много, но може да бъде спряно от американците.

Правителството на Доналд Тръмп втвърди днес усилията си да блокира довършването на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", чието продължение през България се нарича "Балкански поток", предадоха световните агенции. То заплаши със санкции компаниите, които участват в изграждането им, и поиска незабавно да прекратят работа. В отговор Европейската комисия зае принципна позиция, че е против налагането на санкции на всички компании, които извършват легален бизнес. 

Държавният секретар Майк Помпео обяви, че администрацията прекратява действието на клаузи, които изключваха от списъка за санкции фирми, участвали в изграждането на тръбопроводите в по-ранен етап. Отсега нататък за тях ще се прилага в пълна сила гласуваният през 2017 г. Закон за противодействие на враговете на Америка чрез санкции. Той бе приет с цел да се накаже Русия заради предполагаемата й намеса в изборите в САЩ, както и заради други проблеми в отношенията между двете държави.

Този ход отваря вратата за икономически и финансови санкции в САЩ срещу всяка европейска и друга чуждестранна компания по проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, включително и срещу фирмите, които са работили по тръбопроводите преди приемането на споменатия закон и по тази причина са били пощадени от наказания.

Администрацията на Тръмп настоява в Европа, и по-специално в Германия, за отказ от тръбопроводите, за които смята, че ще увеличат зависимостта на континента от руската енергия. Новата стъпка се прави, защото напредва работата в Конгреса за даване на зелена светлина за конкретни санкции съгласно действащия закон.

„Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици“, заяви Помпео.

Държавният секретар смята, че „Турски поток“ и „Северен поток-2“ „не са търговски проекти“. „Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, каза Помпео

САЩ са откровен противник на газопровода „Северен поток 2“, който би транспортирал природен газ на около 1200 километра под Балтийско море от Русия до Германия. Наред с някои източноевропейски страни, по-специално Полша и Украйна, които също се противопоставят на проекта, правителството на САЩ твърди, че той ще направи Европа опасно зависима от Русия.

В края на миналата година швейцарската фирма "Ол сийс" (Allseas), която експлоатира кораби, полагащи  подводния учасък на  газопровода, заяви, че спира работата поради опасение от санкции.

"Северен поток 2" е собственост на руския "Газпром" с инвестиции от няколко европейски компании. Германското правителство заяви, че съжалява за заплахата от санкции и ги смята за намеса във вътрешните работи на страната. Канцлерката Ангела Меркел обаче каза миналата седмица, че Германия не обмисля контрасанкции.

За разлика от нея Русия заяви, че обмисля мерки за възмездие. Помпео разговаря с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник, а президентът Доналд Тръмп разговаря с президента на Турция във вторник, но няма индикации, че тръбопроводите са били обсъждани.

С "Турски поток" руският газ преминава през Черно море към Турция. Двете тръби с дължина  930 километра под Черно море, плюс руските и турските сухопътни тръби, общият капацитет за пренос е 31,5 милиарда кубически метра  природен газ годишно.

 

Първа руска реакция

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като политичеси натиск за нечистоплътна конкуренция разпростирането на американските санкции върху "Северен поток 2" и "Турски поток 2" ("Балкански поток"), предаде РИА "Новости". Тя добави пред руската агенция, че това е "признак за слабост на американската система".

"Освен силови прийоми няма ефективно действащи инструменти", изтъкна тя.

"Това е пример за брутален натиск, който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании. САЩ се опитват да "принудят" Европа да придобие газ на по-високи цени и при по-неблагоприятни условия", коментира и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Газопроводът „Северен поток-2“ ще бъде завършен, независимо от противодействието и санкциите от страна на САЩ. Всички опити да се попречи на успешната му реализация ще завършат плачевно, заяви депутатът от руския парламент и член на комисията по енергетика Михаил Шеремет.

По думите на руския депутат е недопустимо САЩ да диктуват условия на Русия и страните от ЕС. „Русия се научи да противодейства ефективно на всички опити на САЩ да възпрепятстват развитието й. Време е да се научат да решават всички въпроси на масата на преговорите и не налагат на други страни своите интереси“, допълва Шермет.

ЕС е против санкциите 

ЕС се противопоставя принципно на налагането на санкции на всички компании, които имат законен бизнес, коменира говорителят на Европейската комисия Тим Макфий по повод обявените от САЩ намерения за включването на проектите в санкционния списък. "Целта на Комисията винаги е била да даде гаранции, че "Северен поток" 2 и другите газопроводи действат по прозрачен и недискриминационен начин, при съответната регулаторна рамка и в тон с ключовите принципи на международните и европейските закони. Нека припомним, че от влизането в сила на газовата директива през май 2019-та година има ясни действащи правила, които се прилагат за всички тръбопроводи, които свързват европейския газов пазар с трети страни", коментира Макфий, цитиран от БНР. 

"Новите санкции, обявени от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео по отношение на газопровода "Северен поток-2", са опит за изнудване, чиято цел е реакция от страна на Европейския съюз", обяви пък в свое изявление Източната комисия на германската икономика, цитирана от ТАСС. „Източният комитет на Германия призовава Европейския съюз да създаде механизъм за защита на компаниите в случай на разширяване на американските санкции срещу газопровода", се казва още в позицията. 

 

Българска гледна точка

Очаква се Вашингтон да вземе решение днес за санкции срещу участниците в „Турски поток“. Това призна пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Попитан дали това ще засегне България, Дончев заяви, че в България не се строял „Турски поток“, а „Балкански поток“.

Този тръбопровод трябва да се разглежда като разширяване на газопроводната система на България, извършвана от държавното дружество „Булгартрансгаз“, каза вицепремиерът.

 

Цветанов: Кой ще поеме отговорност за санкциите?

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира наложените от САЩ санкции на "Турски поток" през България. В социалните мрежи той попита кой от българското правителство ще поеме отговорност.

"Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България. Посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията", пише той.

"Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест "Турски поток" в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата", допълва Цветанов.

 

Кои фирми може да пострадат от евентуални санкции на Вашингтон

Хиновски: Не очаквам американските санкции срещу "Турски поток" да ..."Газпром" е единствен акционер в "Норд Стрийм 2" - проектната компания за реализацията на "Северен поток 2". Но плановете са в нея да влязат с 10% участие пет европейски компании - френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell и германските Uniper и Wintershall. Срещу своите 50% в компанията те трябва да осигурят 50% от финансирането на газопровода.

Не е съвсем ясно дали запахата за санкции срещу участниците в "Турски поток" се отнася и за българското разклонение на проекта, което Бойко Борисов кръсти "Балкански поток". Тръбата на наша територия се изгражда от консорциум на две звена на  саудитската група "Аркад", едното е със седалище в Италия. Отделно има друга компания, която трябва да направи и монтира компресорните станции за природния газ. Това е "Ферощал Балкангаз", в която съдружници са  "Ферощал Индустрианлаген" ГмбХ - Германия, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД. Компанията е декларирала, че ще има и подизпълнители -  "Солар Търбайнс Юръп" С.А. - Белгия (дъщерно на американската фирма Солар Търбайнс), "Турбо Машина България" ЕООД и "Химкомплект Инженеринг" АД.

 

 

Ключови думи:

САЩ, Турски поток, санкции
116

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бивш посланик в София става съветник на вицепрезидента на САЩ

03.12.2020

1479 12
Гл.прокурор на САЩ: Няма доказателства за нарушения на изборите

02.12.2020

3371 184
Лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски

02.12.2020

10046 21

Коментари

Страници

Billy-Joe Winchester

Проясни се защо е ходил вчера джипа на Дондуков.

Begemot
снимка на Begemot

Да, изясни се. България няма избор в случая, независимо кой е на власт, коя личност или партия или коалиция. Няма субектност страната ни, нямаме даже привиден суверенитет.

mitkomm

Чудя се, защо се месят в работите и договорките между суверени страни- каквото искат, такова ще правят.В един момент на всички ще им писне и ще оставят САЩ сами- да нанасят санкции на когото си искат.Много е тънак леда, господа и внимавайте в един момент  да не погледнат всички на Изток...Ха да ги видим сега, как ще реагира ЕС?!?

Туз
снимка на Туз

подозирам че в санкциите може да кажат "Самолети нанай си " и пари още щще искат

 

ситуацията е такава основно заради онд.

Aniki

Déjà vu anyone? Някой?

Хулиган

Ще бъде интересно, дали нататък натовският генерал ще има топки?

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-za-kiselo-mliako/

ЕМОКОМ

а сега де

 

напрактика САЩ с този ход бутат две правителства (България и Сърбия)

Тренд Петков

Дааа..а сега? Мислете с мен...Щатите ни нареждат да се откажем от Турски, Балкански и квото и да го наречем по Тиквата, договорите са в сила и има клаузи за неустойки...фантастично високи. Но има и нещо повече...Г-Н БОРИСОВ, премиер на България , ни вкара в такъв капан!!!....Даде нашите пари напред,срущу някакво обещание, че ще получим някакви изтребители....Та си мисля...Ами ако на Щатите нещо ние им се харесва какви са им позициите в България, какво, мамка му , им пречи да кажат, че поради бля-бля -бля няма да ги доставят? АААБСОЛЮТНО НИЩО...Нито можем да ги накажем,нито някой може да ги накаже...Парите са дадени,можем единствено да се молим...БОРИСОВ В ДЕЙСТВИЕ...НА НАШ ГРЪБ...БЛАГОДАРЕТЕ МУ БЕ...Турците вече го отнесоха по този сценарии..ПЛатените от тях ф-35 ще си ги получат.....е, някой друг ден...не уговорения по договор...то договорите за слабаците...силните не ги имат за нищо.

банда

👍Точно си мислех същото. Едно към едно.

Туз
снимка на Туз

изпущиш нещо важно служебното без да има мандат и правомощия  направи совалки работни уж и от там тръгна всичко и парите на пред това бе и  смисъла на цру назначението на Дондуков. А Се пак тиквата  почна  тръбопровода ся  чорапа ще го кастрира.

paragraph39

RE:

Ангела Меркел: Защитата на Европа от страна на САЩ вече не се подразбира от само себе си

14 юли 2020

Гаранциите, че САЩ ще защитават Европа така, както беше преди, вече не са толкова очевидни. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, изказвайки се на пресконференция, след като участва в заседание на кабинета на министрите на Бавария, цитира думите й TACC.
"30 години след обединението на Германия, след края на Студената война, светът е устроен по нов начин. Това, което беше даденост за нас, например, че САЩ защитават Европейския съюз, вече не се подразбира от само себе си. Това се променя и трябва да намерим правилните отговори “, каза канцлерът. Според нея за търсене на такъв отговор са правилни общите европейски усилия, а не действията на всяка държава поотделно.

В момента Германия е председател на Съвета на ЕС. Един от приоритетите на германските власти е търсенето на обща политика на членовете на ЕС спрямо големите геополитически играчи, включително САЩ. Спорните теми при президента Доналд Тръмп са достатъчно много: мита, „Северен поток 2“, американският военен контингент в Европа, оттеглянето на Вашингтон от редица важни международни договори.
Германия по-често от другите в ЕС става обект на критика от страна на американските власти. Различията между Берлин и Вашингтон са в сферите на енергетиката, отбраната и търговията. Тръмп многократно критикува германските корпорации за участие в проекта "Северен поток 2" и поиска спешно Германия да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП. Освен това той заяви, че ще изтегли част от американския военен контингент от Германия.

Източник: Агенция "Фокус"

DESUM

А днес декларира , че той знаел , че ЕС е създаден за да е против интереесите  на САЩ...срещу самите Щати...

Veni V

Para, за втори път съгласен с теб...в един ден 👍🏻

банда

Щатите са поели курс към челен сблъсък с икономическите интереси на лидерите в  ЕС. Тепърва ще става ясно минава ли времето на васалитет за съюза. Все още нищо не е ясно, ако и да се чува приглушено ръмжене откъм Берлин. При нас е ясно- снишаване в тръстиката. Ма то и няма как да е друго.

Flamand

Няма да се пуашите, служебното правителство на президента ви ще го построи!

dream team
снимка на dream team

От думите ти личи, че единственият уплашен си ти. За службицата, невям?

IvanM

"включително и срещу фирмите, които са работили по тръбопроводите преди приемането на споменатия закон и по тази причина са били пощадени от наказания."

 

Това изречение, ако е преведено правилно, е самостоятелен принос в юриспруденцията. Закон със задна сила

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Яяя, дойдохме си на думата. Буци го таковаха с 300. Спасението му минава през спиране на Турски поток. Но няма топки. Явно тея дни ще дава оставка, за да тури друг на пангара.

аман бе

Писах аз вчера, че в Щатите мерят скоростта в мили/ч, а не в км/ч.... До края на деня или утре може и една теменужка да увехне...

paragraph39

IvanM,

"включително и срещу фирмите, които са работили по тръбопроводите преди приемането на споменатия закон и по тази причина са били пощадени от наказания."

.........

Това изречение, ако е преведено правилно, е самостоятелен принос в юриспруденцията. Закон със задна сила

................................................................................................................

Чисто, просто и ясно: "демократичен" САЩСКИ/"американски"/ ЗАКОН е!!!

"Най-демократичните" САЩ са "най-"демократично" над всички и всичко!- включително и над демократичните Принципи на Правото/най-вече Международното право/!

 

DESUM

Как беше диалога Сталин -Рузвелт: 

Сталин: Аз попитах президента Рузвелт какво нещо е демокрацията. Рузвелт ми отговири, че преди всичко това е да се изпълнява от всички волята на нарда... а след малко добави - на Американскияат народ

ПГеоргиев

Абе що не си FPM, скапани rednecks.

Ходете и си бийте негрите, негрите да си бият белите, събаряйте си паметниците, правете си революции черни, жълти, червени, гледайте собствените си проблеми.

Не създавайте проблеми на СЪЮЗНИЦИТЕ си. 

Гати партнера по NATO, дето се чудят как да ни го мушне по gently.

Не ви щем ни меда, ни жилото.

 

Каубой
снимка на Каубой

Искам си ссср- то буда 56, праа 68, стената в Берлин. Искам си варшаав дагавар. Смех, смех и будене пред мавзолей сифиЛИстически.

Желязко Желев

    Спомням си един разговор на иракския премиер с Дончо.Ако не направиш еди кво си ще ти спретна една революцийка.Резултата там беше обратен.При това Ирак е окупиран/беше май/.В Сърбия и Бг. вървят цветни революцийки.Срещу техните кучи синове.Социалистите поне редовите ще бъдат неприятно изненадани.Като за Южния поток и слугата на много господари Орешарски.Слуга да не напиша друго.
     Много скъпо ни иде партнерството на САЩ.Както казва Чавес САЩ нямат съюзници имат васали.Препоръчвам на протестиращите да веят довечера американския флаг.Ено селфи и нямат проблем да разгледат статуята на свободата отблизо.

     САЩ имат отвратителния навик да действат шаблонно.Лесно се нядушват още повече ,че вони отвратително.

Туз
снимка на Туз

ас апелирам от години  протесто пред козяк затваряне на  тумора наречен "американски " бази  а от седмица  прийждат там самолети 4-5 пъти повеч от обичайното какво ли носят?

ЕМОКОМ

напрактика САЩ с този ход наляха бензин в огъня

и свалят две правителства (България и Сърбия)...

малко гадничко по отношение на ББ,

но целта оправдава средствата,

а целта е независимост на Европа от Русия...

bugar
снимка на bugar

а целта е независимост на Европа от Русия...

***************************************************

 

Целта е пълна зависимост от САЩ и унищожаването на конкуретно-способноста на Европа (по точно Германия която все още има промишленост). Така от 3.5 потенциални свръхсили (Китай, САЩ, Европа и Русия) едната отпада под предлога "Русия". За сметка на това Китай печели... САЩ тепърва ще се ре-индустриализира.

Luckbox

Тия ре-индустриализации в богатите страни ги виждат най-вече политиците - фирмите хич не искат да чуят. Те гледат да печелят пари, това е основния raison d'etre на всяка частна фирма,  а в момента да произвеждаш в Китай и да продаваш в САЩ/ЕС е най-доходоносно. Разбира се, чрез зверски мита това може да се промени, но тогава цените се вдигат и потребителите го духат независимо дали купуват местно производство или внос. 

Та от мен да го знаете - за тая реиндустриализация много ще се говори, но няма да я видим изпълнена. 

Zmeja

Вчера Херо Мустафа отдели на Бойко Борисов само 30 минути по въпросите за протестите и Балкански поток. Явно не е имало време за дискусии.

The Pal
снимка на The Pal

Как ли изглежда "дискусия" м/у Мустафа и Тиква ?!?!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш