Quantcast
Украйна: Няма спор с България за правата на българската общност | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Украйна: Няма спор с България за правата на българската общност

Обновена
3 724

Между Украйна и България няма разногласия по правата на българската общност, заявяват от украинското външно министерство, цитирано от News.bg. Вчера посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев разговаря със заместник-министъра на външните работи на Украйна Василий Боднар, предаде агенция Укринформ. "Дипломатите винаги намират общ език. Между Украйна и България няма разногласия по гарантирането на правата на българската общност в Украйна. Споразумяхме се да решаваме всички актуални въпроси в конструктивен дух", коментира Боднар. По думите му административно-териториалната реформа в страната по никакъв начин не влияе на степента, в която са гарантирани правата та националните малцинства и конкретно българската общност в Одеска област.

Двамата събеседници са оценили високо ролята на българската общност за развитието на отношенията между двете страни.

"Българската страна отбеляза важността на запазването на националната, културната и езиковата идентичност на българското национално малцинство в Украйна и изрази готовност за по-нататъшно конструктивно сътрудничество за решаване на всички актуални въпроси", посочват от украинското външно министерство.

През седмицата по предложение на Валери Симеонов Народното събрание на България прие декларация срещу плана на Украй за разделение на Болград на 5 административни части. Това ще обезличи административния и духовен център на българите в Украйна, обясни Симеонов. Районът може да бъде разделен на няколко териториални общности, в които българите вече няма да са мнозинството. Българските депутати призоваха правителството в София да предприеме "всички възможни мерки пред украинското правителство, за да осигури целостта на българската общност".

След това Министерството на външните работи на Украйна обвини българския парламент в манипулация, заради това, че София прие декларация за въздействието на административно-териториалната реформа в района на Одеса върху правата на местната българска общност, съобщава Gordonua.com.

„За нас опитите за намеса на чужда държава във вътрешните работи на Украйна са напълно неприемливи. Манипулативните лъжливи изявления за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна са изненадващи и неразбираеми“, се казва в съобщение на външното министерство на Украйна.

Спорът е за образуването на нови териториални общности в района на Болград в Одеска област. Киев подчертава, че въпросът за образуването на териториални общности ще бъде решен в съответствие със закона и като се вземе предвид положението на местните жители, включително и на българската общност. Украинското външно министерство призова българските депутати да "действат в съответствие с принципите на приятелство и добросъседство", които традиционно съществуват между двете страни.

 

Още

Ясни са първите два 1/8-финала на Евро 2020

22.06.2021

Обновена

3891
САЩ намаляват ракетните системи в Близкия Изток заради Русия и Китай

19.06.2021

3770
Руди Джулиани е поискал Киев да разследва Джо Байдън

08.06.2021

1065