Медия без
политическа реклама

Трима руски военни пилоти загинаха край Калуга

Трагедията се е разиграла при инцидент на летище с катапултиращата система на бомбардировач

23 Март 2021
Пресс-служба Минобороны РФ/ТАСС

Трима руски военни пилоти загинаха в резултат на задействане на катапултите при стартиране на двигателите на бомбардировач Ту-22М3 на летище край Калуга, съобщава ТАСС.

"На земята, когато двигателите бяха пуснати, се задействаха катапулти. Трима души бяха убити, включително командирът на полка, който седеше на инструкторското място", добавя агенцията.

Руското министерство на отбраната потвърди информация за смъртта на тримата военни. Като причина се посочва технически проблем на катапултиращата система. За изясняване на всички обстоятелства на летището е изпратена комисия на руските аерокосмически сили.

От дежурната диспечерска служба (EDDS) на район Кировски в Калужката област уточниха, че местни жители не са пострадали. "Няма жертви сред цивилното население", казаха от службата.

Ту-22М е от семейството на свръхзвуковите бомбардировачи с далечен обсег и с променлива геометрия на крилото. Самолетите от този тип са предназначени да унищожават сухопътни и морски цели със свръхзвукови управляеми ракети и бомби по всяко време на деня и при всякакви метеорологични условия. Те могат да носят ядрено оръжие.

Предишен инцидент, при който екипаж на такъв самолет загина, е от 22 януари 2019 г. Тогава при кацане на летището в Оленегорск (област Мурманск) бомбардировачът Ту-22М3 от 40-ти авиационен полк се разбива. В резултат на това трима души от екипажа загиват, а един оцелява.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата