Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трима европейски премиери се видяха със Зеленски в Киев

Лидерите на Полша, Чехия и Словения пътуваха с влак до украинската столица

15 Март 2022Обновена
Премиерите на Чехия, Словения и Полша пристигнаха в Киев

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, на Чехия - Петр Фиала и на Словения - Янез Янша, заедно с вицепремиера на Полша Ярослав Качински пристигнаха в Киев, където се срещнаха президента на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателя на страната Денис Шмигал. Гостите пътуваха до Киев с влак.

За срещата най-напред съобщи в "Туитър" чешкият премиер Петр Фиала: "Днес отиваме заедно с вицепремиера на Полша Ярослав Качински и премиера на Словения Янез Янша в Киев, като представители на Европейския съвет, за да се срещнем със Зеленски и Шмигал".

Официално обявената цел на неочакваната визита в бомбардираната от няколко дни украинска столица е "да се потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна".

Петр Фала допълни на профила си във "Фейсбук", че посещението се организира "след консултация с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За посещението е информирана ООН  и международна общност".

Освен подкрепата към Украйна, тримата премиери ще предоставят "широк пакет от подкрепа за Украйна и украинците", без да се дават детайли.

 

 

Още по темата