Медия без
политическа реклама

Шефът на ЦРУ пристигна за преговорите "Хамас"-Израел

Смъртта на още един заложник беше потвърдена от израелското правителство

03 Май 2024Обновена
Заради ожесточените пропалестински протести в американските университети Вашингтон притиска израелското правителство да води преговори с "Хамас". На снимката: Уилям Бърнс
БГНЕС
Заради ожесточените пропалестински протести в американските университети Вашингтон притиска израелското правителство да води преговори с "Хамас". На снимката: Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пристигнал в египетската столица Кайро днес, за да участва в срещи по въпроса с конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Египет се опита да съживи преговорите за примирие, като Израел изготви ново предложение, отговор на което се чака от "Хамас", припомня Ройтерс

"Хамас" всъщност поиска допълнително време, за да отговори на египетското предложение за сделка с Израел, която да включва размяна на затворници срещу прекратяване на огъня. Според ливанската онлайн медия Al Akhbar обаче египетските и катарските посредници в преговорите са получили индикации, че вероятно "Хамас" ще отхвърли предложението.

Споразумението предвижда спиране на боевете за 40 дни и размяна на израелски заложници за потенциално хиляди палестински затворници. "Хамас" обаче настоява за няколко ключови условия, включително пълно изтегляне на силите на Израел от всички райони в Газа, както и да се осигури пълна свобода на движение между северната и южната част на ивицата.

Терористичната групировка изисква пълно прекратяване на огъня и иска Турция да бъде гарант на споразумението, заедно със САЩ, Египет и Катар. Ръководството на "Хамас" в Газа, начело с Яхия Синвар, е подчерталж, че тези условия са "основни и от тях не може да се отстъпва". Това са условия, на които обаче Израел едва ли ще се съгласи - правителството на Бенямин Нетаняху се заканва да приключи с военните действия само след пълното унищожение на терористичната организация.

Египетски източници разкриха, че Кайро е издействал от Израел обещание да отложи всяка военна операция в Рафах до края на седмицата. Междувременно в Египет ще пристигне нова делегация на "Хамас", водена от Халил ал-Хайя, която ще предложи изменения на предложеното споразумение. Същите източници твърдят, че САЩ желаят да се стигне до споразумение и оказват натиск върху израелското правителство, като една от причините за това е желанието да се сложи край на протестите в американските университетски кампуси.

Резултатът от тези преговори ще бъде от решаващо значение за определяне на съдбата на конфликта и перспективите за постигане на траен мир.

Междувременно Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан в Газа, съобщава Франс прес, цитирана от БНР. 49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия. Неговата съпруга също е била убита при атаката, а две от децата им са били взети за заложници, но са били освободени в края на ноември м.г.

Израел смята, че в Газа има още 129 заложници. Израелските военни смятат, че 35 от тях са вече мъртви, сред тях и Дрор Ор.

Ключови думи:

Хамас, Газа

Още по темата