Медия без
политическа реклама

Шефът на ЦРУ допусна, че Русия ще използва малки ядрени бомби

Джо Байдън обмисля визита в Украйна на висш представител на САЩ и най-вероятно това ще е военният министър

15 Апр. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Потенциалната заплаха Русия да използва тактическо или маломерно ядрено оръжие не трябва да се възприема повърхностно. Това заяви директорът на разузнавателната централа на САЩ Уилям Бърнс, предава БТА. Според него неуспехите на Русия в инвазията й в Украйна могат да накарат президента Владимир Путин до ядрено оръжие или такова с ниска мощност.

Термините тактическо или маломерно ядрено оръжие се отнасят за боеприпаси, предназначени за употреба на бойно поле. Някои експерти твърдят, че Русия разполага с около 2000 такива боеприпаса, които могат да се насочват от въздух, море и суша.

В реч в Технологичния институт на Джорджия (Georgia Tech) Бърнс каза, че въпреки "реторичните преструвки" на Кремъл, че най-големият в света ядрен арсенал е поставен в готовност, американското разузнаване все пак не е открило практически доказателства за някакви дисклокации или военни прегрупирания в тази насока.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че високопоставени американски служители скоро ще вземат решение дали да изпратят висш държавен служител в Киев като знак на подкрепа за Украйна. Ввъзможно е да замине министърът на отбраната Лойд Остин или държавният секретар Антъни Блинкън, но вероятно Байдън или вицепрезидентката Камала Харис няма да отидат.

Американски служители започнаха да обмислят изпращане на високопоставен пратеник, след като миналата седмица британският премиер Борис Джонсън имаше успешна визита в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

„Ако и когато това се случи, ще искаме да сме сигурни, че е направено по много безопасен начин“, каза съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан във вчерашно интервю в Икономическия клуб във Вашингтон.

 

Още по темата