Quantcast

Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия попадна под ракетен обстрел

29 Март 2020
ЕПА/БГНЕС

Две ракети са прехванати късно снощи над саудитската столица Рияд и южния град Джазан, съобщи тв каналът "Ал Арабия". Жителите в Рияд разказват, че са чули множество взривове, последвани от сирени в северните квартали на столицата. Според местните медии поне 2-ма души са пострадали. До сега никой не е поел отговорност за нападенията. 

Ракетният обстрел бе извършен, след като воюващите фракции в конфликта в Йемен подкрепиха призивите на ООН за спиране на огъня заради пандемията от коронавируса. Рияде на страната на властта в Йемен, а Иран финансира бунтовниците хути. Преди дни бунтовническите сили, правителството на Йемен и Саудитска Арабия приветстваха призива на ООН за прекратяване на огъня заради COVID-19. Очаква се вирусът да достигне и до Йемен, което ще бъде катастрофално за страната, която преживява най-голямата хуманитарна криза в света и здравната й система е в изключително тежко състояние.

Говорител на подкрепящата властта в Йемен коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заяви, че ракетният удар в този момент показва "реалната заплаха, която представляват хутите и иранският режим, който ги подкрепя". Той подчерта, че с подобни действия по никакъв начин не показват подкрепа за прекратяването на огъня. Досега хутите няколко пъти са обстрелвали Саудитска Арабия, като последното нападение над Рияд е от 2018 г. 

 

Още по темата