facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Саудитска Арабия попадна под ракетен обстрел

12 319
 ЕПА/БГНЕС

Две ракети са прехванати късно снощи над саудитската столица Рияд и южния град Джазан, съобщи тв каналът "Ал Арабия". Жителите в Рияд разказват, че са чули множество взривове, последвани от сирени в северните квартали на столицата. Според местните медии поне 2-ма души са пострадали. До сега никой не е поел отговорност за нападенията. 

Ракетният обстрел бе извършен, след като воюващите фракции в конфликта в Йемен подкрепиха призивите на ООН за спиране на огъня заради пандемията от коронавируса. Рияде на страната на властта в Йемен, а Иран финансира бунтовниците хути. Преди дни бунтовническите сили, правителството на Йемен и Саудитска Арабия приветстваха призива на ООН за прекратяване на огъня заради COVID-19. Очаква се вирусът да достигне и до Йемен, което ще бъде катастрофално за страната, която преживява най-голямата хуманитарна криза в света и здравната й система е в изключително тежко състояние.

Говорител на подкрепящата властта в Йемен коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заяви, че ракетният удар в този момент показва "реалната заплаха, която представляват хутите и иранският режим, който ги подкрепя". Той подчерта, че с подобни действия по никакъв начин не показват подкрепа за прекратяването на огъня. Досега хутите няколко пъти са обстрелвали Саудитска Арабия, като последното нападение над Рияд е от 2018 г. 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп подготвя нова оръжейна сделка със Саудитска Арабия

28.05.2020

732 12
Канада изнася за Саудитска Арабия БТР-и за 14 млрд. долара

13.04.2020

1471 16
Песков: Никой не печели от ново поевтиняване на петрола

05.04.2020

Обновена

10929 133

Коментари

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

Както винаги при обстрел  няма пострадали...

SvSophia
снимка на SvSophia

До сега [sic!] никой не е поел отговорност за нападенията. 

До момента режимът в Саудитска Арабия не е поел отговорност за това, което е вършил и върши в Йемен.

 

А достойната и обективна българска журналистика пряко сили се старае - сакън! - да не вземе да запознае българските читатели с вършеното от режима в Саудитска Арабия - под благия поглед и с помощта на международната общност - в Йемен.

Bozhilko

най-после една нормална новина

Oldten
снимка на Oldten

А защо руснаците не се намесят и да се оправят нещата? Не са ли поканени от правителството? Жалко, където се намесят и нещата си идват на местото, безаналогова работа.

Ференги

А всъщност те са там от 1967, когато Великобритания, Египет и С.А. се изтеглят, но на тяхно място се набутва СССР. Оттогава насам йеменските неща са все така безаналогово "оправени" и на мястото си.

 

СССР вече го няма, но търговията с оръжие "никто не отменял". Йемен е прекрасен хъб за тази дейност, освен това е точка за оказване на натиск в региона. Ето защо нито Москва нито Техеран имат интерес Йемен да се превърне в демократична държава с ред и законност.

 

Бравонавас

Пак говориш на изуст глупости. Ти виждал ли си йеменец? Йемен ще стане демократична страна с ред и законност, когато Столипиново стане чист, тих и спокоен квартал. 

Ференги

Ами виждал съм.

Виждал съм много йеменци накуп.

В естествената им среда, с топчета кат зад бузите съм ги виждал.

А ти?

 

 

Boris65

Ние пък мислехме че нещата се закучиха след като СССР се изтегли и дойде демокрацията ? Само братска Саудитска Арабия има интерес от развите на демокрацията и свободата , равноправието на жените и вероизповеданията ! Слава на демокрацията по Саудитски ! 

Dew Rosie

Хусите трябва да бъсат драстично и категорично унищожени без нито миг толеранс иэтърпение повече! МБС обяснява, как най-лесното било да ги затрият от днес за утре, но не било щадящо за цивилните жертви. А тази 5годишна агония по-щадяща ли е? Милиони изсипани в хуманитарна помощ, която бива "прибрана" от хусите още на пристанището, за да не достигне до собствените им съграждани и да го обрече на глад, мизерия, криза и смърт, за която да обвинят водената от КСА коалиция. И когато помощта от коалицията почват да хвърлят директно от въздуха, за да стигне до бедстващото население, се подхваща от хусите пропаганда как пакетите са отровни, заразени и са биологично оръжие, да не ги пипа населението.Последно пропагандират как пуснатите защитни маски от саудитски самолети били заразени с коронавирус???!!!! Население, което се води по акъла теростистите хуси и се движи с оръжие по улиците дори когато отива до болницата и магазина, не трябва да бъде щадено. Само беди, смърт и бежанци може да донесе. Да се унищожат незабавно! P.S. в медиите е пълно с репортажи на страдащи деца под 5 години. Войната е на повече от 5 години. По статистически данни раждаемостта в Йемен спада с по-малко от 2% на година и в момента е 3 пъти по-висока отколкото в България например. На всяко родено дете от българка в мирно време, йеменката ражда 3 по време на война. Какво да говорим за народопсихологията на това племе.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×