Медия без
политическа реклама

САЩ свалиха санкции срещу Иран, за да изтикат руския нефт от Китай

25 Авг. 2023
Международно изложение за петрол и газ в Техеран
Международно изложение за петрол и газ в Техеран

САЩ смекчиха ограниченията за експорт на петрол на Иран и това повиши доставките в Китай, съобщи Блумбърг. Както съобщава Bloomberg, администрацията на Джо Байдън и ръководството на Иран са водили в последните месеци активни преговори, благодарение на които са постигнати предварителни договорки за размяна на арестувани и отблокиране на 6 милиарда ирански петродолари в Южна Корея. От  своя страна Техеран е забавил обогатяването на уран. 

По думите на американски чиновници те постепенно са смекчили някои санкции, които преди 5 години въведе Доналд Тръмп, в резултат на което добивът на ирански петрол достигнал 3 млн. барела в денонощие, а доставките в Китай са поставили рекорд за последните 10 години, достигайки 1.5 милиона барела в денонощие. 

Иранските барели, благодарение на намалението, започнаха да изместват от китайския пазар руския нефт: руският експорт за Китай от май до август е спаднал с 30%. В момента Русия изнася 2.5 милиона барела на ден за Китай, което е най-ниското ниво от началото на годината. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Иран

Още по темата